Det er minst fem konkrete transaksjoner på norsk sokkel som ligger an til å bli gjort i løpet av ett til to år, sier oljerådgiver Anders Wittemann i Wittemann E&P Consulting til TDN Finans i forbindelse med en bransjekonferanse i Oslo.

«Statoil-pakke»

Wittemann, som gir råd om forretningsutvikling til både oljeselskaper, oljeserviceaktører og investorer, viser blant annet til det ventede eiendelssalget av ExxonMobil, hvor private equity-fondet HitecVision angivelig er kjøperen.

I tillegg sier han at det aktivt markedsføres eiendeler i både Dong Energy, Bayerngas og Engie for øyeblikket, samt en Statoil-pakke som blant annet inkluderer Martin Linge-feltet.

– Alt dette kan komme i løpet av tolv måneder, men det kan hende at det vil ta noe lengre tid også. Disse dealene må imidlertid gjøres i løpet av to år, sier Wittemann.

Røkke på ballen

Når det gjelder kjøpere, tror han at Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP, som de seneste årene har vært den klart mest aktive kjøperen på norsk sokkel, er aktuell for om lag en tredjedel. Han legger til at selskapet trolig ikke har kapasitet til å ta unna mer enn dette.

– Så da er det andre som må komme inn, trolig finansielle aktører fra utlandet, sier Wittemann.

Når det gjelder selgere, er det i stor grad de store globale oljeselskapene som har kvittet seg med eiendeler på norsk sokkel de seneste årene. 

Les også:

– I verdensklasse

Wittemann avviser at dette er fordi norsk sokkel ikke er attraktivt lenger. 

Han forklarer at de store globale aktørene vurderer Norge opp mot resten av verden, og at det derfor er naturlig at det finnes andre prosjekter som er mer attraktive.

– Det er fortsatt en masse eiendeler i verdensklasse på norsk sokkel, understreker han.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik sier til Bloomberg tirsdag at selskapet snart er i mål med nedsalget i heleide Storklakken-funnet nær Alvheim i Nordsjøen, ifølge TDN Finans.

Under Swedbanks energiseminar i forrige uke, var Hersvik også tydelig på at Aker BP var på oppkjøpsjakt i driftede områder imellom eksisterende felt. Fra salen ble han spurt om selskapet ville foreta oppkjøp fremover.

– Ja, var det kontante svaret fra Aker BP-sjefen.

Fearnleys oppgraderer Aker BP-aksjen til kjøp fra akkumuler onsdag, men fastholder kursmålet på 170 kroner, ifølge TDN Finans. 

Aker BP-aksjen faller men mindre enn markedet, og er en knapp prosent til 139,50 kroner så langt onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Saus til rødt kjøtt: Kremet peppersaus
Jostein Medhus lager kremet peppersaus, som passer til biff og annet rødt kjøtt
00:55
Publisert: