Gravemaskinen eter seg ned i bakken ved elvebredden i Oftedal i Sirdal, der en ny liten kraftstasjon snart skal komme opp. Det dreier seg om et småkraftanlegg av den typen som er fritatt særskatt på vannkraft, og som egentlig var ment å være en attåtnæring for norske bønder. Nå er det sveitsiske Aventron som finansierer utbyggingene her i Sirdal. Sveitserne har blåst støvet av gamle konsesjoner og puttet 125 millioner kroner i fem utbygginger i området.

– Norge er definitivt vekstmarkedet, sier Basel-baserte Daniel Moll, leder av Aventron Norway.

39 utbygginger

For tiden pågår 39 slike utbygginger av småkraftanlegg i Norge, med en samlet årsproduksjon på 0,6 terawattimer, ifølge fersk statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Mange flere ligger i køen. 378 ubrukte konsesjoner med en samlet potensiell årsproduksjon på tre terawattimer ligger klar. Til sammenligning er dagens totale norske elektrisitetsproduksjon på rundt 140 terawattimer.

– Det ser ut som om det er en tendens til at flere prosjekter blir realisert, sier Øystein Grundt i NVE om småkraftmarkedet.

Høyere kraftpriser kan være en del av årsaken, samt at elsertifikatstøtteordningen for grønn energi er i ferd med å lukke seg.

– Det er nok en god del av forklaringen, samt at det er kommet til flere utenlandske investorer, sier Grundt.

Slik sett er det flere paralleller til vindkraftbyggeboomen som pågår i Norge. Store utenlandske investorer finansierer denne, etter at norske kraftselskaper lenge har sittet på gjerdet og ment at lønnsomheten har vært for lav i slike prosjekter.

Riktignok er det en betydelig skalaforskjell på vind og småkraft. De femten vindparkene som er under bygging i Norge, vil samlet gi over syv terawattimer i årsproduksjon, ifølge NVE. Småkraftverkene kan hver for seg maksimalt ha en effekt på ti megawatt for å unngå både skatteregler og eierskapsbegrensninger som gjelder for store vannkraftverk. Grundt mener en gjerne kan sammenligne ett småkraftverk med én stor vindturbin.

Mange bekker små

For sveitserne er det likevel interessant å samle opp mange bekker små i Norge. Assistert av norske Captiva jobber Aventron med å sette sammen en større portefølje. Til nå har Aventron 13 småkraftverk i drift og åtte under bygging. Moll anslår at selskapet har investert rundt én milliard kroner i Norge. Fra før har selskapet omtrent like mange småkraftverk i drift i Frankrike, og et par hist og pist i både Sveits, Italia og Spania.

– Det er vanskelig å få til i Sveits. Sveits er så tett befolket, sier Moll.

Han mener miljøvirkningene av prosjektene er begrensede, og føler seg velkommen.

– Vi tror på dette. Fremtiden er desentralisert kraftproduksjon hvor de lokale har et overskudd og hvor miljøvirkningene er begrensede, sier Moll.

Daniel Moll fra den sveitsiske småkraftinvestoren er på besøk under anleggsarbeid i Sirdal sammen med SR-Bank-sjef Arne Austreid (i midten). Til høyre står Sven Magne Ousdal, en av grunneierne i et av de fem pågående småkraftprosjektene i området.
Daniel Moll fra den sveitsiske småkraftinvestoren er på besøk under anleggsarbeid i Sirdal sammen med SR-Bank-sjef Arne Austreid (i midten). Til høyre står Sven Magne Ousdal, en av grunneierne i et av de fem pågående småkraftprosjektene i området. (Foto: Tomas Larsen)

Da investeringsbeslutningen ble tatt, var kraftprisene lave, men nå har de tatt seg betydelig opp. Moll, som har sveitsiske nettselskaper på eiersiden, forsikrer likevel om at Aventron har et mange tiår langt perspektiv.

– Du må legge inn mye penger i starten, og det tar lang tid før pengene kommer tilbake igjen, sier han.

Interessant marked

Det er Stavangerbanken SR-Bank som har lånt ut penger til å dekke halve investeringen i Sirdal. Det går ikke lenger bare i oljeutlån der i gården.

– Over tid ønsker vi å være med på den lange transformasjonen, der en går over fra fossil energi over til mer fornybar energi, sier banksjef Arne Austreid der han skritter over den grove pukken i anleggsområdet.

Over tid ønsker vi å være med på den lange transformasjonen, der en går over fra fossil energi over til mer fornybar energi
Arne Austreid, banksjef SR-Bank

Samlet har banken 1,5 milliarder kroner i utlån mot småkraftverk, av en portefølje på 3,5 milliarder i grønne utlån. På sett og vis er en tilbake til start. Det er over hundre år siden banken lånte ut penger til sitt første småkraftverk, da Himsfossen ble lagt i rør i Suldal i 1913.

For Sven Magne Ousdal, som er grunneier i ett av de fem Aventron-prosjektene i Sirdal, er det en lettelse å se at prosjektet endelig blir realisert, etter at konsesjonen har ligget ubrukt siden 2012. Lange runder med diskusjoner med norske investorer og kraftselskaper førte ingen steder hen. Å ta risikoen med utbygging selv, var ikke aktuelt. Nå ser han frem mot en liten årlig leieinntekt knyttet til fallrettighetene.

– Jeg vil tippe pluss-minus 20.000 kroner i året, sier Ousdal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Værfenomen truer en av verdens viktigste båtkanaler – forskere har ikke sett lignende på 130 år
Video fra Dagens Næringsliv
01:56
Publisert: