Gitarlyden er full av fuzz. Tusener av watt gjør seg klar for å kaste seg over forsvarsløse tilhørere idet bassist og SR-bank-sjeføkonom Kyrre Knudsen nærmer seg mikrofonen og refrenget:

«When I see you it raaains!»

EYs nordiske oljeanalysesjef Espen Nordheim piner gitaren til den roper om hjelp. Et hydrokarbonbasert distriktsopprør blander seg med forsinket ungdom til en kakofoni av pasjoner. Det handler om rock. Det handler om økonomisk-pedagogisk-erotiske tekster.

Det handler om Skandalebandet.

Bassist og SR-bank-sjeføkonom Kyrre Knudsen til høyre, gitarist og EYs nordiske oljeanalysesjef Espen Nordheim til venstre.
Bassist og SR-bank-sjeføkonom Kyrre Knudsen til høyre, gitarist og EYs nordiske oljeanalysesjef Espen Nordheim til venstre. (Foto: Tommy Ellingsen)

Startet med statsbudsjettet

Hele skandalen startet om morgenen 7. oktober 2016. Administrerende direktør Bjarte Bergsagel i kontormøbelleverandørselskapet Magnar Eikeland leste om statsbudsjettet i Dagens Næringsliv. Oljekrisen hadde nakketak på Sørvestlandet. Kyrre Knudsen i stavangerbaserte SR-Bank var en av mange økonomer som trillet terningen over budsjettet, men han utmerket seg med å gi karakteren 1 til finansminister Siv Jensen, fordi hun økte særskatten på både oljenæringen og vannkraft.

«At man struper oljenæringen og vannkraft med økt særskatt er både ulogisk og selvmotsigende når det legges så mye vekt på det grønne skiftet», sa Knudsen i avisen.

Det syntes kontormøbeldirektør Bergsagel var så tøft at han umiddelbart kontaktet Knudsen og inviterte ham på kontoret. Knudsen kom samme dag, og oppdaget et bilde på veggen av Bergsagel på gitar sammen med popstjerne Morten Abel. De ble enige om å starte band.

– Utgangspunktet var å formidle hvor fantastisk oljebransjen er, sier Knudsen.

Med seg fikk de flere DN-gjengangere, som analysesjef Espen Norheim på gitar og gründer Magnus Meisal på keyboard. Trommis og tekniker er Ole-André Lindanger, mekaniker hos CHC Helikopter. Det er i garasjen hos sistnevnte, mellom flymodeller, whisky-emblemer og helikoptermekaniker-ryddige skuffeseksjoner at bandet nå øver hver uke.

– Mange band starter som venner og ender som fiender. Det er fordelen vår. Vi kjenner ikke hverandre, så vi krangler ikke, sier Norheim.

Ryktet sprer seg

Enn så lenge har kampen mot økningen i særskatten på oljevirksomhet gitt magre resultater. Den ligger hardnakket fast på 52 prosent. Men ryktet om bandet er i ferd med å spre seg, nå helt til Kristiansand der Knudsen holdt en presentasjon for 200 næringslivstopper nylig.

– Johnny Bernander brukte to minutter på å snakke om at jeg spiller i Skandalebandet. Han var konferansier på arrangementet. Da tenker jeg at bandet har nådd ganske langt, og det er før vi har gitt ut en eneste sang, sier Knudsen.

– Navnet er blitt større enn bandet allerede, sier Bergsagel.

– Uten tvil. Det fine er at kvaliteten kommer til å blåse hatten av folk, og de har allerede høye forventninger. Det er vi komfortable med, sier Norheim.

Skandalebandet fra venstre: Gitarist og EYs nordiske oljeanalysesjef Espen Nordheim, gründer Magnus Meisal på keyboard, trommis og tekniker Ole-André Lindanger, mekaniker hos CHC Helikopter service, administrerende direktør Bjarte Bergsagel i kontormøbelleverandørselskapet Magnar Eikeland og bassist og SR-bank-sjeføkonom Kyrre Knudsen.
Skandalebandet fra venstre: Gitarist og EYs nordiske oljeanalysesjef Espen Nordheim, gründer Magnus Meisal på keyboard, trommis og tekniker Ole-André Lindanger, mekaniker hos CHC Helikopter service, administrerende direktør Bjarte Bergsagel i kontormøbelleverandørselskapet Magnar Eikeland og bassist og SR-bank-sjeføkonom Kyrre Knudsen. (Foto: Tommy Ellingsen)

Ting er i emning. Bandet har nettopp vært i Studio Akerø på Hundvåg, hos broren til Dan Børge, og spilt inn sine første singler, deriblant slagere som metaforiske «Summer Oil», folkeopplysende «Supply and Demand» og demokratisk-erotiske «21 Seconds». Sjangermessig ligger det et sted mellom klassisk amerikansk rock og britisk 90-tallsound a la Radiohead. 50-åringen Bergsagel har harde preferanser. Bare 29-åringen Meisal liker The Eagles.

«Summer Oil» handler ifølge låtskriver Kyrre om desperasjonen en kan føle i møte med naive fornybarentusiaster.

– Jeg begynte å skrive sanger på norsk, men da sa Espen: «Det finnes fem millioner mennesker i Norge. Det er syv milliarder mennesker i verden», sier Knudsen.

Den 15. juni er det releasekonsert på Gaffel & Karaffel i Stavanger.

Omstilling i praksis

Norheim mener bandet er et lysende eksempel på omstillingen statsminister Erna Solberg har manet til gjennom oljekrisen. Selv har han investert i produksjonsmidler i fleng, i form av flere nye gitarer. Musikkbransjen står imidlertid overfor mange av de samme utfordringene som mediebransjen – det er vanskelig å ta seg betalt selv for umåtelig populært innhold når det så lett kan distribueres gratis digitalt.

– Så vi konsulterer på dagtid, sier Norheim.

Ambisjonene er likevel store.

– Det er stadionkonsert, sier Norheim.

Bandet har selvfølgelig merket seg at det menes mye om rockemusikk i finansmiljøene i Oslo og Bergen. En selvbestaltet jury bestående av folk som ACE Capital-partner Thorstein Selvik, BI-professor Tom Colbjørnsen, NHO-sjeføkonom Øystein Dørum og Sparebank 1-aksjestrateg Peter Hermanrud har flere ganger kåret historiens beste plater innenfor ulike sjangre i DN.

– Det er klassisk Oslo, sier Norheim.

– Enormt med prat, aldri noe verdiskapning!(Vilkår)

Trommis og tekniker er Ole-André Lindanger, pilot hos CHC Helikopter service. Skandalebandets øvinger foregår i garasjen hans, mellom flygedyktige flymodeller.
Trommis og tekniker er Ole-André Lindanger, pilot hos CHC Helikopter service. Skandalebandets øvinger foregår i garasjen hans, mellom flygedyktige flymodeller. (Foto: Tommy Ellingsen)