Det var 28. februar i år at Statoil fikk varsel fra norske myndigheter om en endring av ligningen for selskapet. Endringen kan føre til en ekstra skatteregning for Statoil på rundt 500 millioner dollar eller nær fire milliarder kroner. Disse opplysningene kommer frem i en note til Statoils kvartalsregnskaper.

Striden mellom Statoil og norske skattemyndigheter dreier seg om hvor mye av forsknings- og utviklingskostnader som skal allokeres under skattereglene offshore.

Risikerer milliarder ekstra i skatt ute

Denne ekstraregningen kommer i tillegg til en annen skattekrangel Statoil har med norske myndigheter. Statoil og Statkraft risikerer milliardsmell på opprettelsen og driften av sine internbanker i Belgia.

I flere år betalte selskapene svært lav skatt av sine overskudd i Belgia, der begge selskaper hadde opprettet internbanker: Statkraft Treasury Center og Statoil Coordination Center.

Ved hjelp av disse internbankene flyttet de to største statskontrollerte energiselskapene ut store deler av sin egenkapital og kuttet skatteregningen med milliardbeløp. Statkraft oppgir i sitt siste regnskap at selskapet har fått et foreløpig varsel om en skattesmell på fire milliarder kroner for årene 2008 til 2014. Statoil oppgir ikke noe beløp i sin omtale av forhåndsvarselet om skattesmell for årene 2012 til 2014.(Vilkår)

Taxfree står for godt over halvparten av Oslo lufthavns kommersielle inntekter – mye fordi du handler mer enn du tror
Vi sjekket reisendes handlelister mot kassalappen.
01:00
Publisert: