Onsdag formiddag arrangeres årskonferansen til Norsk olje og gass digitalt. Konferansen arrangeres samtidig som optimismen er tilbake i bransjen. Det siste året, siden norsk økonomi ble stengt ned i kjølvannet av pandemien, har oljeprisen steget fra under 20 dollar fatet til nærmere 70 dollar fatet.

I sommer ble partiene på Stortinget enige om en omfattende skattepakke for oljebransjen. Skattepakken innhold økt friinntekt for investeringer, altså et større skattefritak og utsatt særskatt.

Samme resultat med lavere subsidier

Skattepakken sparket i gang en omfattende runde med nye prosjekter på norsk sokkel. Men i et intervju på konferansen medgir statsminister Erna Solberg at hun fortsatt mener skattepakken er for raus. En kunne fått samme effekter for næringen med lavere subsidier, mener hun.

– Vi hadde et ønske om å ha et litt mindre element av subsidier i den ordningen. Litt mindre rett og slett fordi vi tror at vi hadde kommet med like gode resultater med litt mindre overføringer. Så skjedde denne forhandlingen under en periode hvor oljeprisen var lavere enn det den er i dag. Det var mer en opplevelse av at oljeprisen ville være vedvarende lavere. Nå har den ligget høyere, og den ser ut til å ville ligge noe høyere. Det ser ut som om vi kunne fått samme resultat med et litt lavere nivå på selve pakken, sa Erna Solberg som understreket at det hun var mest opptatt av var å hindre endringer i selskapsskatten.

– Det ville gitt smitteeffekter til andre næringer, sa hun.

Frps avtroppende partileder Siv Jensen gikk imidlertid i rette med Solberg på konferansen. Hun mener skattepakken kunne kostet staten milliarder mindre om Høyre og Solberg hadde vært villig til å se på endringer i selskapsskatten.

Vil verne leterefusjonsordningen

Samtidig som Solberg mener at skattepakken ble for god, vil hun ikke endre leterefusjonsordningen.

– Jeg er uenig i å gjøre endringer i leterefusjonsordningen, sier hun og peker på at ordningen både har bidratt til mer leting på sokkelen og større mangfold av selskaper.

Aps partileder Jonas Gahr Støre forsvarer skattepakken også i dag.

– Vi må skille mellom der og da, og her og nå. Der og da var det riktig i den krisen som var. Jeg står for det i dag. I dag er det aktivitet i leverandørindustrien og ved nøkkelverft, og de er i ferd med å bruke mye av sin kompetanse til å se fremover, sa Støre.

Ikke overraskende er ikke Anders Opedal i Equinor kritisk til skattepakken.

– Enkelte har vært kritisk til den og at den hindrer omstilling. Jeg mener tvert imot, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.