– Etterspørselen er rekordhøy. Vi selger rekordmye hver eneste uke, sier administrerende direktør Andreas Thorsheim i Otovo.

Salget av solcellepaneler er all-time high. Thorsheim spår en formidabel vekst for 2019.

– I år ligger vi an til å selge to til tre ganger mer enn det vi gjorde i fjor.

Årsaken til salgsboomen mener Thorsheim skyldes en rekke faktorer, blant annet en solrik sommer samt en høst og vinter med rekordhøye strømpriser.

– Dette drives av de riktige tingene med høyere utslipps-kostnader av CO2 i EU. Det gir dyrere strøm også i Norge.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert:

Kunder som allerede har bestilt solcellepaneler vil i enkelte steder av landet måtte vente å få dem montert til solen snur.

– Leveransekapasiteten er for dårlig. De som bestiller solceller i Trøndelag vil få anlegget montert i august. Vi er jo også i Sverige og Frankrike. I vårt naboland vil en kunde kunne få montert solcelleanlegget fem dager etter det er bestilt. Vi jobber for å øke kapasiteten med å finne flere samarbeidspartnere av elektrofirmaer, sier Thorsheim.

Otovo har hatt en ekstrem vekst og har til sammen hentet inn 160 millioner kroner siden 2017. I fjor fikk selskapet tilført 100 millioner kroner blant annet fra Nysnø Klimainvesteringer. Nylig kjøpte Otovo opp et fransk solcelle-selskap.

Men det norske solselskapet tjener fortsatt ikke penger. I fjor oppnådde selskapet et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på minus 37,9 millioner kroner av en omsetning på 95,3 millioner.

– Hvert prosjekt vi selger er lønnsomt, men vi investerer tungt for å gå inn i nye markeder, sier Thorsheim.

Torsdag la selskapet frem utsiktene for 2019 i en egen rapport som viste en omsetning på 210 og 300 millioner kroner og med et ebitda-resultat på mellom minus 40 og minus 45 millioner kroner

Eltilsyn på nakken

Mens salgsrekorder settes, har Otovo fått Hafslund Nett på nakken. Nettselskapet, som også opptrer som Det lokale elektrisitetstilsyn i deler av Oslo-regionen, mener Otovo ikke oppfyller krav som stilles.

«..vi mener virksomheten Otovo as driver ulovlig arbeid..», skriver senioringeniør Morten Rikard Nordengen i Hafslund Nett i et brev til Otovos advokatfirma.

Ledelsen i Otovo mener de følger alle regler og tar skarp avstand om beskyldningen at de driver ulovlig.

– Poenget er at vi ikke gjør prosjektering av elektro. Vi selger solceller fra et nettverk av installatører. Dette har vi gjentatte ganger forelagt dokumentasjon på for Hafslund, sier Thorsheim.

Han legger til at Otovo har fått medhold fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i at vedtaket knyttet til selskapets softwares rolle i verdikjeden skal utsettes til de har behandlet saken.

– Det hadde vi ikke fått dersom det var noe som var uforsvarlig i dette. Vi har ikke hørt noe fra de forskjellige lokale elektrisitetstilsynene i andre nettområder i Norge og har etter to tidligere kontroller av Hafslund ikke fått pålegg om å endre noe, sier Thorsheim

Kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett understreker at striden med Otovo handler om en tolkning av regelverket.

– Vi mener Otovo bryter med forskrift om elektrofag og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr fordi Otovo prosjekterer hele leveransen med sine spesifikasjoner. Da skal selskapet være registrert som et elektroautorisert firma. Vi har også funnet at flere av selskapets leverandører ikke er godkjent i elvirksomhetsregisteret, sier Schau.

Hva har dere funnet?

– Vi har ikke avdekket noe farlig installeringer, men manglende samsvarserklæring, der den ansvarlige bekrefter at alt er utført i tråd med forskriftene

– Og hva slags konsekvenser kan dette få for Otovo?

– Selskapet må ansette en person med rette bakgrunn som tilfredsstiller forskriftskravene om elektrofag, sier Schau.

Otovo-sjefen understreker at selskapet har teknisk ekspertise.

– Vi har ansatte med elektrofagbrev. Vår tekniske direktør har doktorgrad i solceller. Kompetansen har vi huset, og vi bestrider at softwaren vår gjør prosjektering av elektrojobben.

Han er overrasket over at Hafslund Nett sier de har funnet mangel på samsvarserklæring.

– Elektroinstallatørene skal levere inn samsvarserklæring for arbeidene. Det står i kontrakten deres med oss. Vi er nøye med bruk av fagfolk som følger lover og regler og har samarbeid med blant annet skattemyndighetene og Arbeidstilsynet. Når vi finner avvik, og det hender, så ber vi om forbedring eller kaster vi selskapene av plattformen.

DSB skal behandle Otovos klage på Hafslund Netts vedtak.

– Vi har mottatt klagen og regner med å behandle den i løpet av et par uker, sier regionsjef Kjetil Ofte i DSB region Øst-Norge i en epost.

Otovo-sjef Andreas Thorsheim sitter i styret i Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.