Mer effektive solceller i kombinasjon med bedre batterier gjør at solcellene kryper til fjells igjen. Den Norske Turistforening ser mot solen. DNT Oslo har for eksempel ti betjente hytter med dieselaggregat.

– Vi har i strategien å få vekk dieselaggregatene, sier styreleder Per Hanasand i turistforeningen.

Den planlagte nye Mogen turisthytte til 30 millioner kroner blir det store utstillingsvinduet for solsatsningen. Den Snøhetta-tegnede hytta på østsiden av Hardangervidda skal utstyres med 380 kvadratmeter solceller og over livsløpet generere mer energi enn den bruker.

Trine Kopstad Berentsen, leder i bransjeforeningen Solenergiklyngen, har nettopp kjøpt hytte i Eggedal, men ikke fått opp solpanel der ennå.
Trine Kopstad Berentsen, leder i bransjeforeningen Solenergiklyngen, har nettopp kjøpt hytte i Eggedal, men ikke fått opp solpanel der ennå. (Foto: Privat)

Tror på solcomeback

Leder av bransjeforeningen Solenergiklyngen, Trine Kopstad Berentsen, tror solceller er i ferd med å bli interessant for flere enn turistforeningen og andre hytteeiere uten nettilgang.

Det kan nesten minne om solcellenes barndomstid for noen tiår siden, da små 12-voltsanlegg sørget for den første elektrisiteten i mange norske hytter.

– Det største solcellemarkedet var i Norge i installert effekt, før det tok av i Tyskland, sier Berentsen.

De siste tiårene er mange av de enkle solcelleanleggene på norske hytter blitt revet ut og erstattet med strøm fra nettet, samtidig som nye hytter er kommet til med vesentlig høyere standard og forbruk. Nå finnes det nær en halv million hytter i Norge, og tre av fire er knyttet til nettet.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert:

Kraftforbruket på norske hytter har derfor steget fra 0,7 terawattimer i året i 1993 til 2,3 i 2016, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Selv om dette bare utgjør knappe to prosent av totalforbruket, begynner det å bli et problem for nettbelastningen mange steder når mange hytteeiere skal bruke mye strøm samtidig. Derfor snudde Enova i fjor og åpnet for at hytteeiere kan få inntil 28.750 kroner i støtte til strømproduksjon.

Berentsen i Solenergiklyngen tror hytteeiere nå vil skru opp solcelleanlegg igjen, nå tilpasset 230 volt.

– Jeg tror det. Jeg tror hyttene blir det andre hjemmet, sier hun, og tror høye strømpriser og økt betaling for effektuttak trekker i samme retning.

Solcelleentreprenør Aksel Kverneland mener foreløpig markedet er størst for hytter som ligger utenfor strømnettet, og ikke i hyttebyene.

– Folk i Sirdalen vil ha jacuzzi og mulighet til å lade elbilen, det klarer ikke vi å levere, sier han.

Vil inspirere

Leder i Telemark turistforening Jon Atle Holmberg, som er drivkraft bak planlagte Mogen turisthytte, ønsker å motivere private hytteeiere.

– Hele samfunnet har vent seg til et ganske stort energiforbruk. Noen av disse tingene er vanskelig å reversere, men vi kan bygge effektive bygg, sier Holmberg.

Turistforeningen har brukt Powerhouse-alliansen, der Snøhetta inngår, til å designe bygget, som i et 40-årsperspektiv skal generere et kraftoverskudd, byggeprosessen inkludert. Meningen er at hytta på 650 kvadrat skal stå ferdig i 2023 hvis godkjennelser og finansiering kommer på plass. Håpet er at den en gang skal kunne levere nok strøm til å kunne lade opp passasjerbåten som går på Møsvatn.

– Vi sto ved et veiskille. Skulle vi ruste opp eller bygge nytt? Den gamle hytta har stått i 125 år. Den er «Villa Villekulla». Nå bygger vi for våre barnebarn, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.