Det er i en melding til London-børsen det kommer frem at alle aksjene i selskapet Solveig Gas Holdco er solgt til et selskap kontrollert av det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet Hitecvison. Gjennom datterselskapet Solveig Gas Norway eier Solveig Gas Holdco 25,5 prosent av det norske gassrørselskapet Gassled.

Det er gjennom gassrørsystemet til Gassled gassen produsert på norsk sokkel fraktes til europeiske kunder.

Mellom ti og 12 milliarder

Med kjøpet tar Hitecvision en ny stor bit av det norske gassrørmonopolet. Det er det Hitecvision-kontrollerte selskapet HV VII Invest Uniform II som er kjøperen av Solveig Gas Holdco. Fra før eier et annet Hitecvision-selskap, Capeomega, 16,3 prosent av Gassled.

I meldingen til London-børsen opplyses det ikke noe om pris, men etter det Dagens Næringsliv har grunn til å tro innebærer transaksjonen en selskapsverdi av Solveig Gas Holdco på mellom ti og 12 milliarder kroner. Det er rundt åtte milliarder kroner i gjeld i selskapet i dag. I kjølvannet av transaksjonen vil Hitecvision gjennomføre en omfattende refinansiering av selskapet.

Trygve Pedersen, administrerende direktør i Solveig Gas Norway vil ikke si noe om prisen i transaksjonen.

– Jeg kan ikke kommentere noe om pris, men dette er en transaksjon som både selger og kjøper er fornøyd med, sier Pedersen.

– Det er et spennende selskap. Men jeg kan ikke si noe om pris, sier seniorpartner Gunnar Halvorsen i Hitecvision. Halvorsen har vært ansvarlig for milliardtransaksjonen i oppkjøpsselskapet.

Det er forsikringsselskapet Allianz, det kanadiske pensjonsforvaltningsselskapet CPP og det statlige investeringsselskapet Abu Dhabi som er selgerne av aksjene i Solveig Gas Holdco.

Salg etter tap i retten

Hitecvisions milliardkjøp kommer i kjølvannet av at fire av eierne av Gassled, deriblant Solveig Gas, i fjor sommer tapte i Høyesterett mot staten. De fire eierne gikk til sak etter at staten reduserte tariffene for transport av gass gjennom rørledningene.

Eierne krevde reduksjonen av tariffene opphevet, eller alternativt en erstatning på 15 milliarder kroner. Høyesteretts dom i fjor sommer avsluttet en rettsprosess der de fire eierne hadde tapt både i tingretten og lagmannsretten.

Trygve Pedersen i Solveig Gas Norway avviser imidlertid at salget av aksjene til Hitecvision har sammenheng med dommen fra i fjor sommer.

– Dette er en transaksjon som står helt på egne ben, sier Pedersen.

Må selge seg ned etter kjøp

Hitecvision-selskapet Capeomega var ikke del av saken mot staten som ble endelig avsluttet i fjor. Etter kjøpet av aksjene i Solveig Gas Norway vil to selskaper eid av Hitecvision eie nærmere 42 prosent av Gassled. Det er i strid med statens ønske om at ingen andre enn staten skal eie mer enn en tredjedel av rørsystemene på sokkelen. Olje- og energidepartementet vil trolig kreve at Hitecvision selger seg ned i Gassled når kjøpet av aksjene i Solveig Gas skal behandles.

– Vi kommer til å tilpasse kravene fra myndighetene. Dermed må vi sannsynligvis redusere vår indirekte eierandel i Gassled, sier Gunnar Halvorsen.

Capeomega har siden det ble etablert i 2015 vært særdeles aktiv gjennom en rekke oppkjøp på norsk sokkel. Selskapet eier 33 prosent av gassrørledningen Polarled som går fra Aasta Hansteen-feltet til prosessanlegget på Nyhamna og en eierandel i prosessanlegget på Nyhamna. I tillegg eier selskapet store andeler i oljefeltene Brynhild og Oselvar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.