Strømprisene i Norge og Europa for øvrig har vært på svært høye nivåer i flere uker. Årsakene er lav fyllingsgrad i vannmagasinene, lite vind, prisøkning på Co₂-kvoter, samt en kraftig økning i gasspriser. Energikrise er blitt hyppig brukt som en beskrivelse av situasjonen på kontinentet.

Mandag blir ikke dagen vinden snur, ifølge markedsdata fra kraftbørsen Nord Pool. Strømmen ligger an til å handles til et gjennomsnitt på 1,31 kroner per kilowattime mandag. Det er spotprisen, ekskludert moms, nettleie og avgifter.

Store prissvingninger

Ifølge Nord Pools oversikt er det den høyeste spotprisen så langt i år.

– De høye prisen i Sør-Norge i morgen tidlig skyldes først og fremst at det er ned mot fire grader kaldere enn normalt, samtidig som det er lite vind i Norge, Norden og Europa, forklarer kraftanalytiker Marius Rennesund i Thema Consulting i en epost.

Strømprisen svinger gjennom dagen, basert på tilbud og etterspørsel. Mellom klokken 08 og 09 ligger prisen an til å nå en topp, med 2,53 kroner per kilowattime. Den billigste, eller snarere minst dyre strømmen, får man mellom 23–00. Da koster den 0,99 kroner per kilowattime.

– Når vi har lite vann i magasinene må vi i timer med høyt forbruk i Sør-Norge opp mot europeiske priser for å hindre full eksport til Europa når vi trenger kraften selv. I morgen tidlig er prisen på nivå med det vi ser i Nederland, slik at det er begrenset eksport dit i morgentimene, skriver Rennesund.

– På en knivsegg

Rennesund tror ikke nordmenn har lest den siste overskriften om strømprisrekorder i år.

– Vi befinner oss på en knivsegg i Sør-Norge nå og må forvente oss store prissvingninger også fremover med potensielt høye priser. Kraftprisene i Europa er for tiden svært høye. Blir det kaldere enn normalt og lite vind i perioder, spretter prisene opp mot nivået ellers i Europa. Når været normaliserer seg faller prisen igjen, før den igjen kan stiger på lite vind og lave temperaturer.

Norge er delt inn i fem strømregioner: Sør, Vest, Øst, Midt og Nord. Grunnet flaskehalser i kraftnettet, ulike ressurssituasjoner, samt at sør er tilkoblet utenlandskabler og dermed tilgjengelig for prissmitte fra Europa, er prisforskjellene mellom disse regionene ofte store.

I morgen er de enorme. I Oslo ligger det an til en gjennomsnittlig spotpris på 1,3 kroner per kilowattime, mens det i Tromsø ligger an til 0,19 kroner per kilowattime.

– Det er godt med både nedbør og vann i magasinene i Nord-Norge, samtidig som det er for lite kapasitet i ledningsnettet mellom Nord- og Sør-Norge. Prisforskjellene blir da spesielt store i de perioden der prisen i Sør-Norge stiger mot prisene i Europa, mens Nord-Norge er upåvirket av knappheten på vann i Sør-Norge og de høye Europeiske kraftprisene, skriver Rennesund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.