Nordsjøolje handles fredag formiddag i underkant av 50 dollar fatet. Nytilsatt oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets tror egentlig at den langsiktige oljeprisen skal ligge et sted på 60-tallet. Men en ting skremmer den erfarne oljeanalytikeren:

– Skiferoljeproduksjonen i USA er jeg dritredd for. Veksttakten så langt i år i amerikansk skiferoljeproduksjon er langt over en million fat dagen, sier Sveen-Nilsen til Dagens Næringsliv.

– Hvis produksjon øker like mye som det den gjør nå, en million fat om dagen, er det ikke bra for oljemarkedet. Da vil en gå tilbake til en situasjon hvor kanskje dagens oljepris er den rette, sier Sveen-Nilsen.

Rett nok har amerikanske skiferoljeprodusenter igjen startet å vise positive regnskapstall, men selskapene sliter med kontantstrømmen. 

– De amerikanske produsentene er langt unna å være i balanse kontantstrømmessig. På lang sikt er det ikke bærekraftig. Jeg tror det må skje noe om investorer skal være villig til å putte inn vesentlig mer penger. Men jeg er fortsatt dritredd for den amerikanske skiferoljeproduksjonen, gjentar Sveen-Nilsen.

Fortsatt kraftige kostnadsreduksjoner er noe som kan holde produksjonen oppe på land i USA. Statoil er et av selskapene som arbeider med å kutte kostnadene enda mer i USA. Målet er å tjene penger på 50 dollar fatet.

Sterk etterspørsel etter olje

Det var på en konferanse i Stavanger torsdag, Petrofinans i regi av Sparebank 1 SR-Bank, Teodor Sveen-Nilsen fortalte Dagens Næringsliv om sin uro. Men til tross for den store veksten i amerikansk produksjon, er oljemarkedet nå tilbake i balanse, ifølge Sveen-Nilsen.

– I april var verdensproduksjonen mindre enn etterspørselen. Mai ser ikke like bra ut, på grunn av økt produksjon i Opec. Oljemarkedet er rebalansert. En av grunnene er sterk etterspørselsvekst, sier Sveen-Nilsen.

– Oljeetterspørselen er ikke problemet, sier Sveen-Nilsen, og peker på at en ventet vekst på vel 1,4 millioner fat dagen i 2017. Det er høyere enn det historiske snitt. 

På lang sikt roet Sveen-Nilsen forsamlingen i oljebyen Stavanger med at verden fortsatt trenger olje.

– Det kommer mer fornybar energi, men det betyr ikke at vi ikke trenger mer olje, sa Sveen-Nilsen og pekte på underliggende faktorer som befolkningsvekst og at den globale etterspørselen etter energi øker.

– Olje kommer til å miste markedsandel, men å miste markedsandel betyr ikke at absolutt etterspørsel faller.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: