Det siste halvåret har oljeprisen vært gjenstand for en dragkamp mellom Opec og deres allierte på den ene siden, og amerikanske skiferoljeprodusenter på den andre.

Opec og en rekke store oljeprodusenter utenfor kartellet, ledet an av Russland, ble i november i fjor enige om å kutte sin oljeproduksjon. Det førte til en umiddelbar oljeprisopptur. Skiferoljeprodusenter i USA har så langt i år svart med å jekke opp sin produksjon og har presset prisene ned i store deler av 2017.

Usikkerhet om kuttlengde

I forkant av torsdagens møte har oljetopper i en rekke land kommet med uttalelser som tyder på bred enighet om å fortsette å kutte produksjonen:

  • Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih uttalte ifølge nyhetsbyrået Reuters at han «ikke venter noe motstand» innad i Opec for å utvide kuttene. 
  • Irans oljeminister Bijan Zanganeh sa onsdag ifølge det samme nyhetsbyrået at Opev vil fortsette sine produksjonskutt, og at debatten nå står mellom en tre, seks eller ni måneders forlengelse. 
  • Russlands oljeminister Alexander Novak sa ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået TASS at basisen for forhandlingene torsdag er en ni måneders kuttavtale, men at «alle muligheter fortsatt er åpne». Russland er ikke Opec-medlem, men har tatt en lederrolle i kuttforhandlingene og leder an blant en rekke land utenfor Opec som også kutter produksjonen. 
  • Kontrollkomiteen for oljeprodusenter i og utenfor Opec, Joint Ministerial Monitoring Committee, ble i forkant av Opec-møtet enige om å støtte et forslag om en forlengelse av kuttene på ni måneder, meldte Bloomberg onsdag, og viste til en person med kjennskap til saken.
  • Den algeriske energiministeren Youcef Yousfi, som sitter i komiteen som overvåker Opec-kuttene, uttalte nylig onsdag at han tror de er enige om en ni måneders kuttavtale, men at Opec på torsdag «muligens har et annet forslag». 
  • Denne uken sa Kuwaits energiminister Essam Abdulmohsen Al uttalte at «ikke alle er enige om ni måneder». 

Det er de to siste uttalelsene, fra Algerie og Kuwaut, oljeanalytiker Torbjørn Kjus peker på når han peker på spenningen knyttet til Opec-møtet i en rapport onsdag ettermiddag. 

– Det jeg er mest spent på er om det kan komme til å finne på å øke kuttene i tillegg til å forlenge avtalen. Jeg tror riktignok sjansen for det er liten, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. Han peker på at Russland ønsker en ni måneders avtale, og at det vil tippe i retning av at det også blir fasit.

Kjus har sett seg nødt til å nedjustere sine anslag for oljeprisen på kort sikt til 55 dollar fatet i årets andre kvartal. Det er fordi det har tatt lang tid for internasjonale oljelagre å falle så mye som Opec har ventet, og oljeprisen dermed er blitt dempet.

– Jeg tror ikke de kan klare å snakke opp oljeprisen slik som ved forrige møte. Nå må nok markedet se at OECD-lagre trekker ned før vi kan få høyere priser, sier Kjus, som opprettholder troen på en oljepris på 60 dollar fatet i årets tredje kvartal fordi han mener kuttene vil komme til syne over sommeren.

Prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet har den siste måneden ligget på 51,39 dollar fatet i snitt, men variert fra en bunn på 46,64 dollar på morgenen 5. mai til en toppnotering kl. 10 onsdag denne uken på 54,62 dollar fatet, ifølge tall fra Bloomberg.

Venter kutt

Oljeanalytikere DN har snakket med på forhånd har ståltro på at det blir en ny kuttavtale. Det er også den brede oppfatningen fra oljebransjen og aktører over hele verden. Statoil-sjef Eldar Sætre sa tidligere denne uken at han tror på fortsatte oljeproduksjonskutt fra Opec.

Dersom man ser bort fra at Opec-medlemmene tradisjonelt er notoriske for å overraske og komme med uventede utfall, er spenningen nå heller knyttet til hvor mye og hvor lenge kuttene ender opp med å bli. 

– Alle forventer forlengelse av kuttene på linje med dagens kutt i første halvdel av 2017, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. 

Han tror at oljeprisen vil skyte fart dersom det skulle komme større kutt enn dagens nivåer. 

– Det er få som tror det, og jeg tror det ikke. Det ville i tilfelle gi et løft til oljeprisen da det ikke er priset inn, sier han. 

Schieldrop tror Opec enes om å opprettholde kuttene i ni måneder fremover, og peker også på at tungvekterne Russland og Saudi-Arabia ønsker dette. 

– En del av usikkerheten er fjernet, selv om en ikke kan utelukke at avtalen kun forlenges ut året, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto, og viser til at Irak, som har skapt trøbbel for Opec ved å krangle om hvor mye landet selv produserer, også har signalisert at landet vil gå med på en ni måneders kuttforlengelse.

Omdal venter at Opec vil se seg fornøyde med å kutte produksjon fra dagens nivåer, og at det vil føre til betydelige globale lagertrekk når sommersesongen slår inn for fullt.

Oljelagre tvinger frem kutt 

Hvor mye olje det til enhver tid er på lager i USA har de siste månedene dominert oljemarkedet og sendt oljeprisen både opp og ned. 

Oljelagrene sier noe om hvor mye olje som produseres i USA, som igjen kan signalisere utsiktene for balanse i oljemarkedet. Oljemarkedet har vært i ubalanse siden 2014. Da hadde amerikanske skiferoljeprodusenter oversvømt oljemarkedet, samtidig som Opec bestemte seg for å øke sin produksjon for å drive produsenter med høye kostnader ut av markedet.  Det sendte oljeprisen ned fra 115 dollar fatet til en bunn på under 30 dollar fatet i 2016.

Oljelagrene i OECD, som er en organisasjon for de rike nasjonene, brukes som en god pekepinn på oljeetterspørsel og balansen i markedet. Økte lagre betyr at produksjonen er større enn etterspørselen. Det betyr et ubalansert marked, hvor prisene må falle for å balansere markedet via lavere produksjon og økt etterspørsel. Nedgang i oljelagrene signaliserer det motsatte.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror også på videre Opec-kutt:

– Slik jeg ser det har de ikke noe valg. Opec er presset opp i et hjørnet og må levere en ny kuttavtale for at markedet ikke skal miste troen på at Opec klarer å få ned de enorme lagrene av olje som har bygget seg opp de siste par årene med overskuddsproduksjon, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sætre: – Dette kommer til å gi oss god avkastning
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert: