Lørdag la statsminister Jonas Gahr Støre frem det tredje tiltaket fra regjeringen for å hjelpe folk med de høye strømregningene. Med på pressekonferansen var også finansminister Trygve Slagsvold Vedum og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

– Vi legger frem en sikringsordning som skal møte situasjonen som vanlige folk opplever med ekstraordinært høye strømutgifter, sa Jonas Gahr Stør på pressekonferansen før han presenterte det nye tiltaket:

  • Husholdningene vil få et fratrekk i strømregningene som gjelder for desember til mars.
  • staten vil ta halvparten av det som overstiger en spotpris på 70 øre.
  • Støtten gis til forbruk opp til 5000 kWt per måned.

– Regjeringen presenterer kraftfulle grep. Vi har vært opptatt av en ordning som virker raskt. Vi har kommet frem til at dette er den mest treffsikre ordningen. Dette gir den beste og mest pålitelige hjelpen, sa Støre.

Regjeringen vil sette et tak på støtten for å ikke bruke statens penger på dem med aller høyest forbruk.

– Hvis du har et veldig høyt forbruk i form av varmekabler og svømmebasseng, går man ut over 5000 kWt, og da får de ikke, sa Støre.

Fem milliarder kroner

– Dette vil bety anslagsvis fem milliarder kroner som går direkte til å betale toppen av regningen til folk. Det kommer i tillegg til reduksjonen i elavgiften, den økte bostøtten og støtten til studentene. Vi har vært opptatt av å treffe bredt, når vi bruker så mye penger er det viktig at alle får glede av det. Nå håper vi det skal være litt lettere å gå inn i julehøytiden for mange, uansett om du bor i et trekkfullt hus, en leilighet eller på en gård, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Summen av tiltak vil gi ganske stor kraft, sa Vedum, som anslo at de samlede tiltakene for å dempe strømregningene vil koste statskassen mellom ni og ti milliarder kroner.

Nå har folk trygghet for den strømregningen som gjelder desember, sa Støre.

Over 4000 kroner for en enebolig

Olje – og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) forklarte at støtten innebærer at en enebolig med et normalforbruk på 27.000 kilowattimer ved en strømpris på 120 øre vil få vel 1000 kroner per måned i fratrekk på strømregningen. Skulle gjennomsnittsprisen per måned bli 150 øre, øker støtten til rundt 1500 kroner per måned.

– Husholdningene må forberede seg på høyer strømpriser enn normalt denne vinteren. Men husholdningene får god hjelp i den helt spesielle situasjonen vi står i, sa hun og opplyste at regjeringen vil sette ned en energikommisjon som skal jobbe med ulike tiltak og evaluere ordningen.

Steffen Syvertsen, toppsjefen i energikonsernet Agder Energi, synes løsningen regjeringen nå kommer med er god.
Steffen Syvertsen, toppsjefen i energikonsernet Agder Energi, synes løsningen regjeringen nå kommer med er god. (Foto: Tomm W. Christiansen)

–God løsning

Steffen Syvertsen, administrerende direktør i Agder Energi, synes de nye tiltakene representerer en god fellesskapsløsning.

– Sammen med øvrige tiltak presentert tidligere betyr dette at de som har dårligst råd også får noe mer enn andre i fire måneder. Jeg synes regjeringen med dette har innfridd, sier han.

– Hva tenker du om at støtten ikke gjelder ved forbruk over 5000 kilowattimer per måned?

– Jeg synes det er helt rett og bra med et tak for å unngå sløsing.

– Og nå er det dere som gjennom nettselskapet får jobben med å gjennomføre dette?

– Ja, og det er også vi som har oversikten over kundenes forbruk. Vi har allerede begynt å jobbe med dette slik at dette skal være på plass i god tid, sier Syvertsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.