Oppdateres!

Selskapet omsatte kraft for 42,7 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 16,8 milliarder i samme periode i 2021 og 8,5 milliarder kroner i 2020.

I sum endte netto driftsinntekter på 13,2 milliarder kroner, opp fra 8,1 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Dette til tross for at det statlig eide konsernet produserte omtrent en femtedel mindre kraft enn i tredje kvartal i fjor, særlig grunnet lav fyllingsgrad i vannmagasiner i Sør-Norge.

Forklaringen bak de økte netto driftsinntektene ligger ikke overraskende de ekstraordinært høye energiprisene, som i både Norge og Europa inntil nylig har vært normalen. I tillegg melder selskapet om et «solid bidrag» fra trading- og opprinnelsesaktiviteter, altså rent finansielt kjøp og salg av kraft.

Trading- og opprinnelsesaktiviteter dro i sum inn to milliarder kroner, og selskapet skriver at

Samtidig endte resultatet før skatt på 8,2 milliarder kroner, en nedgang på rett over 850 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Kraftige inntektsøkninger ellers i 2022

Tidligere i år bød andre kvartal på kraftig økte driftsinntekter sammenlignet med 2021, samtidig som høye terminpriser på kraft førte til at resultatet før skatt nesten halverte seg.

Dette var imidlertid hverken konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen eller finansdirektør Anne Harris spesielt bekymret for, all den tid den underliggende driften nøt godt av de ekstraordinært høye kraftprisene:

– Vi har disse store regnskapsmessige tapene, og det er ikke noe jubelkvartal regnskapsmessig, men den underliggende driften går veldig godt, sa Rynning-Tønnesen.

Kvartalet i forveien, årets første, bød på et driftsresultat på 18 milliarder kroner – dobbelt så høyt som samme periode i 2021, og mer enn noen gang uansett kvartal.

Statkraft er heleid av staten og Norges desidert største kraftprodusent. Selskapet står i et normalår for nær halvparten av den samlede produksjonen av strøm basert på vannkraft i Norge, i tillegg har selskapet større eiendeler i kraftselskaper som Agder Energi og Eviny (tidligere BKK).

Selskapet er blant verdens ti største vannkraftsleverandører. Det driver også både vindkraftanlegg og solkraftanlegg i land som Brasil, India og Storbritannia. Totalt har selskapet rundt 4600 ansatte i 18 land.

Tidligere i år meldte selskapet at det ville øke veksttakten for produksjonskapasiteten til sol, landbasert vind og batterilagring fra 2,5-3 gigawatt i 2025, og til fire gigawatt per år innen 2030.

Statkraft fortalte også at det økte vekstambisjonene innen vannkraft, havvind og grønt hydrogen, med mål om å utvikle opp mot 30 GW ny fornybar produksjonskapasitet innen 2030.

Gjennomfører Statkraft alt dette, vil det bety at selskapet vil kunne produsere opptil 50 prosent mer strøm enn i dag.

Etter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.