Forrige uke ble det klart at Statkraft har vunnet salgskontrakter for nesten halve volumet av et vindkraftprosjekt i delstaten Bahia, nordøst i Brasil.

Til sammen skal det investeres opp mot fem milliarder kroner i prosjektet, som ifølge Statkraft-konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen er et av de største vindkraftprosjektene i Brasils historie.

– For oss er dette en stor begivenhet og en milepæl for norsk fornybarsatsing internasjonalt, sier han.

Etter planen skal parken stå ferdig innen 2025. Den vil da levere 500 megawatt i vindkraft – tilsvarende en halv Fosen-utbygging.

Største satsing utenfor Norge

Rynning-Tønnesen sier han gleder seg over at norsk kompetanse innen vindkraft nå kommer til nytte i Brasil. Ifølge han blir dette nemlig den største vindkraftsatsingen til Statkraft utenfor Norge.

– Vi har vært i Brasil lenge, har god kjennskap til markedet og har posisjonert oss godt. Den kompetansen vi bygger på fra Norge har vi optimalisert i flere tiår, sier han.

Rynning-Tønnesen sier det er en ambisjon for Statkraft å levere 6000 megawatt i vindkraft på verdensbasis innen 2025, og understreker at dette prosjektet er et viktig steg i riktig retning.

På spørsmål om den politiske situasjonen i landet har vært en faktor i diskusjonen av anbudet, sier konsernsjefen at Statkraft følger alle retningslinjer for å ha minst mulig konfliktnivå.

– Vi satser langsiktig i Brasil, og prosjektene våre har lav konfliktgrad. Vi har et stort team som sikrer at vi velger en mest mulig skånsom utvikling der vi er, være seg veier, plassering av vindturbiner og så videre.

Ikke bekymret for reaksjoner

Tidligere i år kunngjorde Statkraft at de vil droppe utbygging av vindkraft i Norge, så snart Fosen og to andre vindparker er ferdigstilt.

Det falt vindkraftforeningen Norwea tungt for brystet. De kalte det «en stor skuffelse» at Statkraft nå melder seg ut av vindkraftutbygging i Norge.

Etter å ha sikret konsesjonen i Brasil, sier konsernsjef Rynning-Tønnesen at han ikke er bekymret for reaksjoner fra Norge.

– Brasil satser tungt på fornybar energi, og det å kunne bruke kompetansen vår i utlandet ser vi på som en bra ting.

Selskapet legger frem sine tall for tredje kvartal torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.