I Norge har Statkraft droppet videre utbygging av vindkraft på grunn av kraftig motstand, men utenlands satser Statkraft mer enn noen gang.

– I Brasil møter vi ikke protester mot vindkraft. Tvert imot, de ønsker oss velkommen, sier Jürgen Tzschoppe, konserndirektør for internasjonal kraft i Statkraft. Han viser til at vindkraft gir gode økonomiske ringvirkninger lokalt, og understreker at Statkraft holder seg unna Amazonas, der det har vært strid om vindkraft.

Mens folketallet i Brasil er 40 ganger Norges, er kraftproduksjon bare fire ganger så høy.

– Brasil er et stort marked som allerede har 75 prosent fornybar energi, og har en sterk agenda om videre fornybar utbygging, sier Tzschoppe. Brasil bygger også ut store mengder solkraft, som særlig kinesiske selskaper har tatt en stor jafs av.

Tzschoppe forteller at vindressursene nordøst i Brasil er blant verdens beste på land, også klart bedre enn det beste i Norge, Raggovidda i Finnmark.

Arvet korrupsjon

Brasil er også et land beryktet for høy korrupsjon, og Statkraft har selv rapport mistanke om korrupsjon i et datterselskap som ble kjøpt i 2015, Desenvix.

– Vi har arvet og identifisert saker, og venter på myndighetenes konklusjon i Brasil. Den saken har gjort at vi er enda mer oppmerksom på å ikke trå feil, og vi har brukt mye tid på dette. Vi er blant annet veldig forsiktig med kontraktsinngåelser.

Tzschoppe forteller at selve regelverket rundt kontraktstildelinger i Brasil er ganske likt som i Norge.

Regelverket som skal hindre korrupsjon er ganske likt i Brasil og Norge, men kulturen er annerledes, mener Jürgen Tzschoppe, konserndirektør for internasjonal kraft i Statkraft.
Regelverket som skal hindre korrupsjon er ganske likt i Brasil og Norge, men kulturen er annerledes, mener Jürgen Tzschoppe, konserndirektør for internasjonal kraft i Statkraft. (Foto: Mikaela Berg)

– Kulturen er annerledes, og det er noe vi jobber med kontinuerlig. Blant annet har vi mange unge ansatte, som er mindre preget av den gamle kulturen. Vi ser at det er mulig også for en liten aktør som Statkraft å påvirke positivt.

Om tre måneder starter byggingen av det som skal bli ti vindparker nordøst i Brasil til en pris av 4,2 milliarder kroner. På to og et halvt år skal 90 gigantiske vindturbiner reises i det største vindkraftprosjektet Statkraft har gjort utenlands.

Før første spadetak er over halvparten av kraften solgt på langsiktige kontrakter som i snitt er på rundt 20 år i en blanding av offentlige auksjoner og industrielle kunder.

Ingen rollemodell

Med nær 150.000 døde av Covid-19 er Brasil et av landene i verden som er hardest rammet.

– Brasil er ikke en rollemodell. På delstats-nivå takles det til en viss grad, men på landsbasis er situasjonen bekymringsfull. Vi iverksetter tiltak for våre 215 ansatte i Brasil på beste mulige måte. sier Tzschoppe.

Brasils økonomi svinger mer enn de fleste, og Covid-19 og oljeprisnedgang hjelper ikke.

– Økonomien har vært litt humpete. Vi ser at etterspørselen etter kraft nå er tilbake på 2019-nivå. Det betyr at vi har tapt et års vekst og at auksjoner kan bli utsatt. Men på sikt har vi god tro på Brasil, og venter god avkastning på våre investeringer der, sier Tzschoppe.

Skal tredoble på fire år

Det som nå igangsettes er del én av prosjektet Ventos de Santa Eugenia. Del to er enda større, men investeringsbeslutning er ikke tatt. Når begge er i mål, blir utbyggingen på 1,1 gigawatt, større enn Fosen-utbyggingen i Norge.

Den norske kraftkjempen har lenge vært Europas største produsent av fornybar energi, og har ambisjoner om å bli ledende i verden. Innen 2025 er målet å bygge ut seks gigawatt vindkraft. Det vil si over en tredobling fra i dag.

– Utbyggingen i Brasil er et betydelig steg på veien. Vi vurderer også videre utbygging i land som India, Peru og Chile, sier Tzschoppe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.