– Inntektene vi får når strøm overføres er rekordstore. Samtidig er kostnaden for tap i nettet også større. Denne kostnaden ønsker vi nå å kompensere, slik at mer av flaskehalsinntektene kommer tilbake til norske forbrukere og industrien, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

Allerede fra 1. april i år kuttet statsforetaket i nettleien. Da ble forbrukstariffen for Statnetts tariff satt til null. Nå gjøres også dette for energileddet, som er kostnaden for tap i transmisjonsnettet, skriver Statnett i en pressemelding.

Bakgrunnen for at Statnett kutter nettleien er de svært høye inntektene selskapet har mottatt fra salg av strøm til andre land. Flaskehalser i det norske nettet den siste tiden er også en viktig faktor.

– Dette er såkalte flaskehalsinntekter, og skyldes store prisforskjeller mellom Norge og nabolandene, samt mellom landsdelene, skriver Statnett.

Størst kompensasjon i sør

Beslutningen om å kutte nettleien fra september er ment å redusere store utgifter for nettselskapene og bidra til å redusere konsekvensene for kundene, følger det av pressemeldingen.

Den største kompensasjonen vil komme i Sør-Norge, der prisen er høyest og dermed også kostnaden ved tap i nettet.

– Det er viktig for oss å sikre at de ekstraordinære inntektene kommer nettkundene til gode. Denne beslutningen betyr at nettkundene får 11 milliarder kroner i redusert tariff til Statnett, avslutter Hilde Tonne.

– Langt fra nok

– Nettselskapene i Sør-Norge står i en svært alvorlig situasjon med høye transportkostnader på grunn av høy strømpris, som ikke dekkes av dagens nettleie. Dette kan føre til en økning av nettleien på flere tusen kroner per husholdning, sier direktør Kristin Lind for nett og kraftsystem i Energi Norge.

Lind mener det Statnett gjør er positivt, men langt fra nok for å unngå en kraftig prisøkning.

– Statnett har milliarder i ekstrainntekter som selv med dagens varslede prisreduksjon ikke når frem til kundene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.