- Vi er helt sikker på at dette vil gi oss god avkastning. Vi ser stort potensial på inntektssiden, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil.

Mandag formiddag lanserte han oljeselskapets nye storsatsing på digitalisering. Statoil skal investere mellom én og  to milliarder kroner frem mot 2020.

- Det er helt nødvendig med et taktskifte, sa Sætre.

 Og la til:

- Dette kommer i tillegg til andre investeringer.

Samlet investerte Statoil for rundt 100 milliarder kroner i fjor.

Tre områder

Den nye satsingen skal særlig komme innenfor tre områder:

  • Digitalisering av arbeidsprosesser.
  • Avansert analyse av data.
  • Robotisering og fjernstyring.

På inntektssiden ser Statoil blant annet mulighet for økt utvinning og mer effektive boreoperasjoner både innen produksjon og letevirksomhet.

Sætre legger ikke skjul på at økt digitalisering i fremtiden også kan føre til mindre behov  for ansatte blant annet gjennom fjernstyrte operasjoner og bruk av ubemannede plattformer. 

- Over tid vil vi se annen type installasjoner som trenger annen type bemanning, sa Sætre.

Men på kort sikt vil det derimot bli behov for mer ansatte blant annet gjennom oppbyggingen av et nytt digitalt kompetansesenter.

- Lederen for dette senteret vil bli plassert i Stavanger, sier Statoils it-sjef  Åshild Hanne Larsen.

Slik er Statoils nye Hololens briller
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert:

Mikset virkelig

På pressekonferansen i Statoils hovedkontor i Stavanger viste selskapet frem biter av den nye teknologien selskapet nå tar i bruk, såkalte Hololens briller som gjør det mulig blant annet å legge virtuelle objekter inn i den virkelige verden. Brillene til 5000 dollar skal blant annet brukes av Statoil i vedlikeholds- og nybyggingsprosjekter.

- Denne teknologien gjør det også i større grad mulig å jobbe sammen på prosjekter på forskjellige lokasjoner, sa Larsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.