– Slovalco er et veldrevet og moderne primæraluminiumsverk, godt posisjonert for å levere aluminiumsprodukter av høy kvalitet til europeiske kunder. Det er beklagelig at det ikke har vært mulig å sikre fortsatt drift av primærproduksjonen ved anlegget, sier Ola Sæter, leder for Hydros primærproduksjon og styreleder i Slovalco i en børsmelding.

Beslutningen kommer på grunn av svekkede rammebetingelser og høye strømpriser, ifølge selskapet.

– Slovakia har ikke fått på plass konkurransedyktige rammebetingelser for CO2- kompensasjon i EU. Dette har hindret Slovalco i å inngå langsiktige kraftkontrakter, og anleggets nåværende kontrakt løper ut ved utgangen av 2022. Med dagens rammebetingelser i Slovakia og de europeiske kraftprisene ville Slovalco gått på betydelige økonomiske tap dersom selskapet fortsatte driften utover 2022, sier Sæter.

Den årlige produksjonskapasiteten av aluminium er på 175.000 tonn. Produksjonskapasiteten på verket ble allerede redusert med 40 prosent i slutten av 2021 og begynnelsen av 2022. I dag produserer det på 60 prosent av kapasiteten.

Ifølge meldingen vil nedstengingsprosessen starte i løpet av kort tid og fullføres innen utgangen av september. Støperiet i Slovalco vil fortsette produksjonen av 75.000 tonn resirkulert aluminium som årlig går til kunder i regionen.

Slovalco har gått ut av de gjenværende sikringsposisjonene for kraft, metall og råvarer. Det gir en positiv effekt på det justerte driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) på 1,6 milliarder kroner i andre halvår av 2022. Ifølge selskapet er den totale kostnaden for nedstengingen begrenset.

Slovalco har 300 heltidsansatte, i tillegg til at det får et redusert behov for tjenester fra leverandørene i regionen. Hydro har satt i gang en prosess for å bistå de ansatte som er berørt, står det i meldingen.

Hydro eier 55,3 prosent av anlegget. Resten eies av Penta Investments Group. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.