Den franske storbanken Société Générale har nedgradert anbefalingen på Statoil fra kjøp til hold og kuttet kursmålet til 157 kroner fra tidligere 172 kroner. 

Det betyr at analytikerne ikke tror Statoil-aksjen har særlig å gå på fra dagens nivå på 143 kroner.

Analytikerne i storbanken skriver at de i sin Statoil-modell opererer med en Brent-oljepris på 55 dollar for 2017 og 60 dollar for 2018, men at de har testet utslagene i modellen av en oljepris på 50 dollar i både 2017 og 2018, som en følge av prisutviklingen den seneste tiden.

Venter negativ kontantstrøm

Oljeprisen har i juni falt ned under 50 dollar fatet som følge av høyere enn ventede oljelagre, særlig i USA. 

I storbankens 50-dollarscenario anslår Société Générale følgende konsekvenser for Statoil:

  • Selskapets organiske frie kontantstrøm i perioden andre kvartal 2017 til fjerde kvartal 2018, eksklusive første kvartal 2018, vil være negativ.
  • De tidligere anslagene for organisk fri kontantstrøm må reduseres med rundt ti milliarder dollar i perioden. 
  • Statoils gjeldsgrad vil øke til 33,4 prosent ved utgangen av 2018, fra 30 prosent i første kvartal 2017.
  • For å ta høyde for den økende råvareprisrisikoen, oppjusterer storbankens analytikere Statoils gjennomsnittlige kapitalkostnad, såkalt WACC, fra 7,2 til 7,7 prosent.

Forventninger i strid

Statoils egne forventninger er langt mer optimistiske enn den franske storbankens. I forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag opplyste selskapet i sin kvartalsrapport for fjerde kvartal 2016 at det ser en positiv kontantstrøm med oljepris på 50 dollar fatet

  • Statoil ser en positiv kontantstrøm med en oljepris på 50 dollar per fat i 2017. 
  • Dersom oljeprisen ligger på 50 dollar per fat venter Statoil at selskapets gjeldsgrad holder seg stabil

18 kjøpsanbefalinger

I tillegg til Société Générales nedgradering, opprettholder storbanken BNP Paribas sin «underperform»-anbefaling på selskapet med et kursmål på 130 kroner aksjen, ifølge Bloomberg-data, som viser at analytikere flest anbefaler å kjøpe aksjen:

Til sammen anbefaler 18 analytikere å kjøpe Statoil-aksjen, syv har en hold-anbefaling og 12 analytikere anbefaler å selge aksjen. Det gjennomsnittlige kursmålet de neste 12 månedene er 157 kroner. Statoil-aksjen handles tirsdag til 143 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jaguar iPace i Norge
En fundamental endring for Jaguar, sier sjefsdesigneren.
01:20
Publisert: