Den amerikanske storbanken Goldman Sachs skriver i en rapport torsdag at det ikke finnes noen fundamentale bevis som kan forklare denne ukens oljeprisfall. Det er Bloomberg som refererer rapporten. Siden mandag har oljeprisen, målt etter nordsjøolje av typen brent, falt fra oppunder 56 dollar fatet til like under 53 dollar fatet fredag.

Fire dagers salgspress i New York innebærer at oljekontrakter med én måneds leveringstid har falt 4,6 prosent hittil i uken, ifølge TDN Finans. 

Tror finansspillere står bak

Oljeprisfallet kom i kjølvannet av den ukentlige oppdateringen på oljelagre i USA onsdag. De offisielle tallene viste en økning i amerikanske oljelagre for første gang siden februar, som sendte oljeprisen ned. Det er dette Goldman Sachs' analytikere også reagerer på i torsdagens rapport, der de oppfordrer til å «ignorere det tekniske, verdsett det fundamentale». I rapporten peker storbanken på at oljeprisfallet er drevet av finansielle aktører som handler oljekontrakter i markedet, og understreker at de amerikanske oljelagertallene var «i tråd med forventningene», er oppløftende for markedet, og at mengden olje som lagres i USA vil falle i løpet av de neste månedene. 

«Vi mener tekniske, heller enn fundamentale, faktorer står drivkraften bak prisfallet», skriver Goldman Sachs-analytikerne i rapporten og gjentar sin forventning om en oljepris på 59 dollar fatet i årets andre kvartal.  

Dragkamp om oljeprisen

Hvor mye olje det til enhver tid er på lager i USA har de siste månedene dominert oljemarkedet og sendt oljeprisen både opp og ned. 

Oljelagrene sier noe om hvor mye olje som produseres i USA, som igjen kan signalisere utsiktene for balanse i oljemarkedet. Oljemarkedet har vært i ubalanse siden 2014, da amerikanske skiferoljeprodusenter oversvømte oljemarkedet og sendte oljeprisen ned fra 115 dollar fatet til en bunn på under 30 dollar fatet i 2016.

Amerikanske myndigheter offentliggjør lagertallene hver uke. Økte lagre betyr gjerne at produksjonen har økt ettersom det produseres mer olje enn det som brukes – som igjen reduserer sjansene for et balansert marked og økte priser. Fallende lagre signaliserer det motsatte.

-Ivrige amerikanske produsenter som erstatter bortfalt produksjon fra Opec, veier tungt på prisene. Opec har hele tiden ordlagt seg positivt, det er et spørsmål om de vil innfri på en forlengelse, eller om de ikke vil dette. Produksjonskuttene har bremset opp prisfallet, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Market i Sydney, til Bloomberg, referert av TDN Finans fredag.

Lagrene har fortsatt å ligge nær rekordnivåer de siste månedene, og presset prisene nedover. Oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, har på sin side kuttet oljeproduksjon og dratt prisen i motsatt retning. Kartellet vedtok en kuttavtale i november i fjor, som trådte i kraft 1. januar og etter planen skal vare ut juni måned i år.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih uttalte igjen tirsdag at det er for tidlig å beslutte om Opec skal forlenge den mye omtalte produksjonskuttavtalen inn i andre halvår. Opec-oljeministrene møter i Wien 25. mai, og vil da blant annet ta stilling til om kuttavtalen skal forlenges.

Enig med Kjus

Det er tilsvarende konklusjoner som den norske oljeanalytikeren Torbjørn Kjus i DNB Markets har fremmet i lang tid. Denne uken sa han til DN at han forventer at råoljelagrene i USA begynner å trekke nedover de neste 4–5 månedene, og at Opec-kuttene begynner å vise seg i markedet.

I en oljeoppdatering i kjølvannet av publiseringen av lagertallene skriver Kjus at amerikansk oljeproduksjon fortsetter å øke, men at veksten ikke er stor nok til å motvirke effektene av Opecs kutt. Han peker på at amerikansk oljeeksport har økt til det dobbelte av fjorårets nivåer og at importen til USA faller som følge av Opec-kuttene – og at dette igjen vil føre til fallende oljelagre i landet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg har bokset i 70 år
Birger «Biggen» Olsen (86) har fremdeles kraft i slagene.
02:59
Publisert: