Den britiske nettoperatøren National Grid har bedt tre kullkraftverk stå klare til å generere kraft på mandag, skriver Bloomberg News, som videre melder at det er første gang denne vinteren at nettoperatøren har sett seg nødt til å aktivere disse reserveanleggene.
Etterspørselen er ventet å øke kraftig på grunn av kuldebølgen som har skyllet inn over øylandet og trolig vil bite seg fast i uken som kommer. Med kulde kommer også mindre vind og redusert tilbud fra vindkraft, som gir behov for oppdekning fra stabile energikilder.
Kullkraftverkene vil varmes opp og stå klare til å generere strøm på mandag, dersom det blir behov for det. Folket bør fortsette å bruke energi som normalt, opplyser National Grid.
Svært utsatt
Storbritannia er avhengig av vindkraft, og dermed også stabil energi som kull og gass for å tette hullene. Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener imidlertid det er feil å peke på vindkraften som et problem.
– Vindkraft i seg selv er ikke en tabbe. Tabben er å gjøre seg avhengig av Russland og ikke satse på kjernekraft. Det er absurd hvordan alle legger skylden på sol og vind. At vi ikke har bygget kjernekraftverk eller holdt de eksisterende tilstrekkelig ved like, det er der tabben ligger, sier Schieldrop.
– Er det mulig å lykkes med energiomstillingen uten kjernekraft?
– La meg snu på det og spørre hvorfor vi skal gjøre det uten kjernekraft? Vi har en klimakrise som bare blir verre og verre, men vi har absolutt alt vi trenger for å avverge den. Hvis verdens land setter seg ned og beslutter å masseprodusere kjernekraftverk, klarer vi dette lett som fot i hose. Det vil være en enorm tragedie om vi ikke satser på kjernekraft, sier Schieldrop.
Storbritannia skal etter planen fase ut kull neste år for å kutte klimautslipp. Dette til tross for energikrisen som herjer i landet og Europa for øvrig, med skyhøye priser og bortfall av store volumer russisk gass.
Regjeringen har samtidig satt kullkraftverk i beredskap denne vinteren, mens Europa jobber for å kare til seg nok gass.
Kullprisen ligger for øvrig 300 prosent høyere nå enn på samme tid for to år siden. Prisen steg kraftig allerede høsten 2021, før den gjorde et nyt byks etter invasjonen av Ukraina.
– Ønsker definitivt ikke
Også Tyskland har sett seg nødt til å reaktivere eller utsette nedleggelsen av flere kullfyrte kraftverk, tiltak som ifølge Bloombergs estimater vil gi kraft til omtrent fem millioner husholdninger. Kull står for om lag en tredjedel av elektrisitetsproduksjonen i Tyskland.
Beslutningen om å reaktivere kullkraftverk har ført til opprør fra miljøaktivister i landet. Tysklands visekansler Robert Habeck håper og tror de er på rett kurs igjen neste år, sa han nylig på en konferanse i regi av tyske Handelsblatt.
– Jeg ønsker definitivt ikke å stå her i 2024 og si at vi må forlenge de kullkraftverkene med ett eller to år til, sa Habeck til den tyske avisen.
Tyskland har vært svært avhengig av russisk energi etter beslutningen om å fase ut kull- og kjernekraft. Tyskland har tidligere fått over 50 prosent av gassen sin fra Russland, men siden i september i fjor har importen vært lik null.
Tyskland har jobbet hardt for å fylle opp gasslagrene ved etterspørselsreduserende tiltak og import av flytende naturgass, og ser ut til å være godt dekket i de kommende månedene.
– 70 prosent av årsaken til at vi har høye lagre, er fordi prisen på gass har vært tilstrekkelig høy. Det frie markedet har løst problemene våre, men vi må fortsatt ha den riktige prisen som gjør at vi konsumerer tilstrekkelig lite, sier Schieldrop. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.