«Agva Kraft er energimarkedets fremste utfordrer i privatmarkedet, og tilbyr fornybar strøm til markedsledende pris. Ja, så billig er vår strøm at vi skal toppe Forbrukerrådets kraftprisoversikt.» Det skriver Agva Kraft på sine hjemmesider.

Agva Kraft, som har hovedkontor i Bærum, er også på klagetoppen hos Forbrukerrådet blant strømsalgselskapene. I midten av oktober, da strømprisene steg til rekordnivåer, ble det store protester da Agva Kraft kastet kunder ut av da lukrative fastprisavtaler til dyrere spotprisavtaler. Det var E24 som først omtalte praksisen.

Bare på halvannen uke er det kommet 110 klager på Agva Kraft til Forbrukerrådet.

– Det var overraskende mange. Dette dreier seg om at en del har bestilt en fastpriskampanje som er forbeholdt nye kunder. Det er viktig for oss å understreke at det kun er de som ikke kvalifiserte for kampanjen, som flyttes til spotprisavtale per 1. november. Normalt gjelder kampanjer for dem som ikke har vært kunde hos Agva Kraft tidligere, dette fremkommer av markedsføringsmaterialet. Enkelte kunder som det viste seg hadde fått forhåndsgodkjent at de kvalifiserte til kampanjen, får selvfølgelig fortsette på avtalen, sier Finn Erik Arctander, daglig leder og styreleder i Agva Kraft, i en epost til DN.

Agva Kraft er et datterselskap av Telinet Energi as, som også driver med strømsalg i Sverige gjennom datterselskapet Telinet Energi ab. Selskapet drev også strømsalg i Norge for noen år siden under selskapsnavnet Telinet, som også havnet i trøbbel hos Forbrukerrådet. Striden sto da blant annet om forskuddsbetaling og oppsigelsesgebyrer til kundene.

Solide overskudd i to land

Strømprisene var i 2020 rekordlave, noe som kan forklare halveringen i omsetningen på topplinjen. Arctander opplyser at driften i Sverige også går meget bra, med et årsresultat på 15,8 millioner svenske kroner i 2020, og at egenkapitalen i de to datterselskapene ved årsskiftet var på nesten 40 millioner kroner.

For konsernet Telinet-gruppen as opplyser Arctander om et driftsresultat på 43,1 millioner kroner i 2020.

– Vi har opplevd stor kundevekst i både Norge og Sverige gjennom flere år, og fra 2019 har det vært solide overskudd fra driften i begge land, sier Arctander.

Finn Erik Arctander og broren Bjørn Arctander er eneste ansatte i Telinet Energi as, som omtales som et holdingselskap for strømsalget i Norge og Sverige, altså Agva Kraft og Telinet Energi ab.

Finn Erik Arctander tok ut en lønn og godtgjørelse fra Telinet Energi as på 2,6 millioner kroner i 2020 for å lede driftsselskapene i Norge og Sverige, mens broren Bjørn Arctander hevet vel tre millioner kroner.

Internlån og tapt aksjekapital

Mens de fleste selskapene i Telinet-sfæren tjener gode penger, er regnskapene i holdingselskapet Telinet Energi as en helt annen sak.

Selskapet har en negativ egenkapital på 48,3 millioner kroner og en gjeld på 131 millioner kroner, og i regnskapet for 2020 opplyses det at aksjekapitalen i selskapet er tapt.

Eierne har gått inn med nesten 39 millioner kroner med kortsiktig lån til selskapet, til 20 prosent rente. Påløpte rentekostnader var ved nyttår på 23,4 millioner kroner.

– Eierne har stor tro på selskapet og har valgt å finansiere underbalansen med innlån. Det er riktig at det er avtalt 20 prosent rente på innlån, men renter er ikke utbetalt, kun tillagt lånet. Det vil ikke bli utbetalt renter før også holdingselskapet har en solid balanse. For øvrig er det betydelige merverdier i selskapets balanse, og vi forventer at underbalansen i holdingselskapet vil være dekket inn om ikke lenge. Først da vil innlån fra eiere bli tilbakebetalt, sier Arctander.

Han sier rentesatsen var et forhandlingsspørsmål.

Telinet-selskapene, inkludert Agva Kraft, eies av de to Arctander-brødrene, Terje og Jan Petter Andersen og Henrik Aase.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.