Da er kraftprisen 2,53 kroner per kilowattime (kWh) i Oslo og Kristiansand. Plusser du på avgifter og nettleie, vil prisen ligge på 3,75 kroner per kWh denne timen.

Timen etter faller prisen til 2,36 kroner per kWh, skriver NRK.

Snittprisen på strøm gjennom døgnet vil ligge på rundt 1,31 kroner per kilowattime i Oslo og 1,32 kroner i Kristiansand, viser tall fra kraftbørsen NordPool.

Kaldere

– Det er opp mot fire grader under normal temperatur i Sør-Norge, noe som gir ekstra forbruk. Samtidig er det lite vind i Norge og resten av Europa. Dermed presses norske priser opp mot europeiske, sier analytiker Marius Holm Rennesund i Thema til NTB.

Til DN søndag kveld forklarte Rennesund årsaken til strømprishoppet slik:

– Når vi har lite vann i magasinene må vi i timer med høyt forbruk i Sør-Norge opp mot europeiske priser for å hindre full eksport til Europa når vi trenger kraften selv. I morgen tidlig er prisen på nivå med det vi ser i Nederland, slik at det er begrenset eksport dit i morgentimene, skriver Rennesund.

Rennesund tror ikke nordmenn har lest den siste overskriften om strømprisrekorder i år.

– Vi befinner oss på en knivsegg i Sør-Norge nå og må forvente oss store prissvingninger også fremover med potensielt høye priser. Kraftprisene i Europa er for tiden svært høye. Blir det kaldere enn normalt og lite vind i perioder, spretter prisene opp mot nivået ellers i Europa. Når været normaliserer seg faller prisen igjen, før den igjen kan stiger på lite vind og lave temperaturer.

Store forskjeller

Norge er delt inn i fem strømregioner: Sør, Vest, Øst, Midt og Nord. Grunnet flaskehalser i kraftnettet, ulike ressurssituasjoner, samt at sør er tilkoblet utenlandskabler og dermed tilgjengelig for prissmitte fra Europa, er prisforskjellene mellom disse regionene ofte store.

Strømkunder i Midt-Norge og Nord-Norge slipper derimot langt billigere unna.

Rennesund sier at det ser bedre ut for resten av vinteren.

– Vi har fått en del nedbør, og selv om det tar litt tid før det kommer ut i magasinene, trekker det prisene nedover, sier analytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.