– Tiltakene har virket, slo han fast på et møte med pressen onsdag ettermiddag.

Like i forkant hadde Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendt ut oppdaterte tall for kraftproduksjonen. De viser at i de to hardest rammede regionene – Østlandet og Sørvest-Norge – falt både produksjon og eksport i forrige uke, samtidig som vannstanden i kraftmagasinene steg.

Aasland tar det til inntekt for at regjeringens utvetydige beskjed til kraftprodusentene om å spare på vannet for å avhjelpe den dramatiske strømsituasjonen har virket.

– Situasjonen i dag er bedre enn det den var ved inngangen til sommeren, sier han og viser til at ifølge NVE er sannsynligheten for rasjonering til våren lavere enn den var i mai.

– Det er et positivt utviklingstrekk som viser at kraftprodusentene holder igjen på vannet, sier Aasland.

Historisk lav produksjon

Vannkraftproduksjonen i det sørlige Norge den siste uken har ikke vært lavere de siste syv årene, som er den perioden Aasland mener er den eneste relevante å sammenligne med.

De siste ukene har Østlandet og Sørvestlandet vært nettoimportør av kraft, viser de siste NVE-rapportene.

Rapportene viser også at fyllingsgraden i vannmagasinene for landet som helhet økte med 1,4 prosentpoeng til 67,9 prosent – 0,8 prosentpoeng lavere enn i samme uke i fjor.

Bare én gang tidligere de siste 27 årene har fyllingsgraden vært lavere på Østlandet og Sørvestlandet. Men også her har vannstanden i magasinene økt de siste ukene, selv om det fortsatt er et godt stykke igjen til normalnivåene. Sørvest-Norge hadde lavest fylling med 50,4 prosent.

Tyske priser

Samtidig har strømprisen i sør lagt seg tett opp til tyske priser, som er svært høye. Det skyldes gasskrisen som følge av Russlands invasjon i Ukraina.

Det er krevende, medgir Aasland.

Han venter at lavere kraftproduksjon i sør vil føre til at strømprisene øker enda mer i tida fremover.

– Prisbildet henger igjen veldig sammen med hvordan gassprisene utvikler seg, sier Aasland.

Torsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 4,096 kroner per kilowattime (kWh), ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool. I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 2,63 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir prisen 0,022 kroner, og i Nord-Norge er strømmen nesten gratis med 0,0076 kroner per kWh.

Nærmer seg normalt nivå

Selv om fyllingsgraden i magasinene i Sørøst- og Sørvest-Norge økte med 1,1 prosentpoeng forrige uke, er de fortsatt på et lavt nivå for årstiden.

Fyllingsgraden i Vest-Norge økte med 3 prosentpoeng og nærmer seg nå normalt nivå for årstiden. Ifølge NVE blir nedbøren viktig utover høsten.

– Men vi kan også få mindre nedbør enn normalt, en kald vinter og en fortsatt urolig situasjon i Europa. Dette gjør at situasjonen sør i Norge fortsatt kan bli krevende, skriver NVE i rapporten.

– Så lenge prisene på gass og andre brensler forblir høye, kan vi forvente at de norske strømprisene vil ligge på et høyt nivå også fremover i tid, heter det.

Videre skriver de at dersom vannkraftprodusentene holder tilbake på vannet, vil det styrke ressurssituasjonen, men det vil også bidra til økte priser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.