Ledelsen i strømselskapet Tibber mener strømprisen kan falle mye dersom EU regulerer gassmarkedet.

– Å frikoble strømprisen fra gassprisen har vært et av forslagene som har vært på bordet og som vi mener kan senke strømprisen med nærmere 25–50 prosent for forbrukerne, sier Edgeir Vårdal Aksnes, gründer og norgessjef i Tibber i en epost.

Både ledelsen i Agder Energi og i Energi Salg Norge mener EUs tiltak vil få ned strømprisen betraktelig

– En frikobling av gassprisen vil senke strømprisen kraftig, men løser ikke hovedutfordringen i energikrisen som er mangel på gass, sier Anders Gaudestad, konserndirektør Kraftforvaltning i Agder Energi i en epost.

Agder Energi har ikke regnet konkret på hva EUs tiltak vil bety for kraftprisen i kroner, da ledelsen mener det foreløpig er for mange ukjente faktorer.

Gaudestad understreker at på lang sikt er uansett løsningen mer fornybar produksjon.

– Men på kort sikt er vi avhengig av å bruke mindre strøm. Vi er positive til tiltak som bidrar til å redusere og legge til rette for et smartere forbruk, samtidig er det viktig å sørge for støtteordninger som hjelper husholdninger og næringslivet gjennom krisen, sier Gaudestad.

Ledelsen i Energi Salg Norge, som skreddersyr kraftavtaler for bedrifter og det offentlige, understreker at noen må betale mellomlegget dersom man regulerer gassmarkedet.

– Det er den dyreste produksjonsteknologien som setter prisen. Dersom en fjerner sammenhengen mellom gasspris og tilbudsprisen i strømmarkedet vil dette i seg selv kunne redusere prisen da det nå er gass som setter prisen. Om strømprisen går ned 25–50 prosent er vanskelig å si da det er snakk om hvor mye en ønsker å subsidiere gasskraftprodusentene med., sier Espen Fjeld – Norgessjef i Energi salg Norge.

Han viser til at Spania alt har gjort dette grepet.

– Der har prisen gått ned og er i dag vesentlig lavere priset enn resten av Europa. Problemet er at dersom ett land gjør dette alene vil kraften flyte fra det billige landet til land rund som er dyrere. For at dette skal fungere må alle land i Europa gjøre det samme. Hvem som så skal betale for mellomlegget er jo et annet spørsmål. Gassen blir jo ikke rimeligere ved en frakobling, sier Fjeld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.