– Det har kommet et omslag, og bare de siste par dagene har utsiktene endret seg dramatisk. Vinterprisene ser nå mye bedre ut for forbrukerne, sier Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker i Thema Consulting Group.

Han sier at bare gjennom helgen falt strømprisen med nesten tyve prosent, til rundt 31 euro per megawattime (MWh). Til sammenligning lå prisen på rundt 50 euro ved utgangen av fjoråret.

Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group.
Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group. (Foto: Aleksander Nordahl)

Våtere og mildere

Rennesund forklarer at det brå værskiftet i Sør-Norge med mye nedbør og mildvær har kastet helt om på markedet. Nedbøren og snøsmelting fyller opp magasinene, samtidig som forbruket til oppvarming går ned når det er varmere i været.

Magasinfyllingene har derfor på rekordtid gått fra å mindre enn normalt til over normalt. Dette gjør også at prisene for januar nå ligger lavere enn for februar og mars, noe som er uvanlig.

– Vi ser for oss en pris på 36–37 euro i vinter, før det stabiliserer seg, og rundt 35 euro for hele 2020, sier Rennesund.

Det er i så fall langt lavere enn de siste par årene. I 2018 lå snittprisen på nesten 42 euro per megawattime, og i 2019 på knapt 39 euro.

Mye av årsaken er tilførsel av ny fornybar strøm, særlig vindkraft.

Billigere i Sverige

Men selv om denne vinteren kan bli hyggelig for norske strømkunder, betalte svenskene og danskene mindre for lys i juletreet enn vi nordmenn i desember.

Rennesund sier forklaringen er tredelt: mye vind på kontinentet, rimelig kull og lave gasspriser. Flere steder på kontinentet, som i Tyskland, har forbrukerne til tider fått gratis strøm, rett og slett fordi fornybar energi som vindkraft ikke kan lagres.

Strømmarkedene på kontinentet har stor betydning for strømprisene i Danmark og Sør-Sverige.

CO2-prisen har også falt litt, og den ligger nå på rundt 25 euro per tonn. Rennesund sier dette er et skjæringspunkt som gjør at det er mer lønnsomt å bruke gass enn kull for å produsere elektrisitet, fordi kull produserer dobbelt så mye CO2 som gass.

– Gass blir mer og mer viktig på bekostning av kull. Dette er positivt for Norge som gassprodusent, sier Rennesund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.