Lite regn denne sommeren kombinert med at Russland kuttet store deler av gassimporten til Europa, førte til at flere aktører har ropt varsko om energikrise og mulig rasjonering i Europa til vinteren. Men etter rekordhøye strømpriser på sensommeren, har prisene falt betraktelig siden september.

Kraftanalytiker og analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sier at strømprisene vil stige mot vinteren, men at de trolig blir lavere enn tidligere ventet.

– Det flommer over i elvene, i tillegg er det masse vindkraft. Kombinasjon av disse to og at EU har gjort en god jobb med å fylle gasslagrene, slik at det er lavere priser der, gjør at hele forbruket dekkes av import som er billigere. Når vi etter hvert vil bruke mer, må vi ta fra egne lagre hvor prisene vil være lave så lenge det er mye nedbør, sier Lilleholt.

– I dag står gasskipene i kø for å losse fordi de ikke blir kvitt volumet. Så i europasammenheng må forbruket i gass snart øke, ettersom de høye temperaturene ute gjør at folk ikke har brukt så mye, sier Lilleholt.

– Rasjoneringsspøkelset borte

Krafttrader Frode Myrland i Aneo mener situasjonen nå ser vesentlig bedre ut enn i september for Europa.

– Det at Europa har breddfulle gasslagre er med på å redusere risikoen for krise i vinter. Dersom vi får en ekstremt kald vinter, er det klart at gasslagrene vil raskt gå nedover. Forskjellen mellom kald og varm vinter i gassforbruk er veldig stor.

– På et eller annet tidspunkt blir det kaldere, og det vil føre til at tilsiget vil begynne å avta. Spotprisene vil begynne å stige igjen. Spørsmålet er hvor mye, men vi skal opp fra de nivåene vi er på nå, sier Myrland.

Analytiker Marius Rennesund i Thema sier markedet tror på en pris rundt tre kroner per kilowattime, slik at man burde belage seg på høyere priser i vinter enn vi har vært vant til tidligere.

– Nedbøren som har vært og som har fylt opp magasinene, skal få oss gjennom vinteren. Rasjoneringsspøkelset som har ligget en stund, er borte nå. Nå er det liten sannsynlighet for rasjonering i vinter, sier Rennesund.

Dersom været forblir mildt og vått mener han at prisene vil holde seg lave. Men så fort det blir kaldere, vil økt forbruk føre til økte priser, påpeker Rennesund.

Kan få kraftige prishopp

Lilleholt i Volue viser til at en kald vinter, eller perioder med lave temperaturer, kan gi kraftige utslag i prisene i korte perioder.

– Vi tror vi vil få lavere priser enn markedet venter. Våre simuleringer er at prisen vil være på om lag to kroner i månedene januar og februar, hvor man har det høyeste forbruket, sier Lilleholt.

Våre simuleringer er at prisen vil være på om lag to kroner i månedene januar og februar
Tor Reier Lilleholt, Kraftanalytiker og analysesjef i Volue Insight

Volue Insight har laget ulike scenarioer for vinteren, deriblant korte perioder med høyere priser. Dersom det eksempelvis skulle bli ti minusgrader i en hel uke, mener Lilleholt hele Europa vil slite.

– Det er ikke noe risiko for å gå tom i gasslagrene, men slik situasjonen er, er det varsko om at hele systemet er i ubalanse når det gjelder kapasitet når det er på sitt kaldeste og forbruket øker.

Videre påpeker Lilleholt at dersom lagrene tømmes, og man får samme værsituasjon som i sommer, vil det blir utfordrende å fylle opp lagrene til neste år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.