Til liks med uken som akkurat har gått, vil denne uken by på temperaturer av god, gammeldags vinter. Både i Norge, men også i store deler av Europa. I Tyskland er for eksempel temperaturene ventet å falle til fem grader under normalen, mens Skottland kan se temperaturer ned mot 12 minusgrader.

Værvarslene som strekker seg enda lengre frem spår «lavere temperaturer» også i juleuken, selv om disse varslene er svært usikre, forteller Marius Holm Rennesund, energianalytiker og partner i Thema Consulting.

– Dette vil gi høye kraftpriser både på kontinentet og i Norden.

Mandag steg prisen til 4,44 kr/kWh i snitt i Sør-Norge, med en pristopp 6,02 kr/kWh klokken 17. Strømprisene i Midt-Norge og Nord-Norge endte i snitt på henholdsvis 3,03 og 2,54 kr/kWh.

Tirsdag klatrer snittprisene ytterligere, med en topp på over syv kroner kilowattimen for all strøm du bruker mellom klokken 17 og 18 tirsdag kveld – dersom du befinner deg i Sør-Norge. Dette er før moms, avgifter og eventuell strømstøtte.

– Vil spise mer av gasslagrene

På den ene siden øker energiforbruket logisk nok gjennom ytterligere behov for oppvarming. Samtidig legger vindstille vær bånd på produksjon fra vindkraft, som igjen gjør at behovet for kraft produsert med kull eller gass som energikilde øker.

Etter at oktober og november begge var forholdsvis milde, våte og vindfulle, senket dette kraftprisene fra de aller høyeste nivåene sett tidligere i år. Fulle gasslagre, med lng-skip som liggende i kø utenfor europeiske lng-terminaler, senket også både gassprisene og frykten for energirasjonering.

Nå starter imidlertid utfordringene, skriver Bloomberg.

– Vi ser nå med lave temperaturer at vi vil spise mer av gasslagrene, sier Holm Rennesund.

Han er likevel klar på at det ser ut til å komme «en jevn strøm» av lng-skip til europeiske havner fremover, noe som også har gjort at gassprisene per nå ikke har steget nevneverdig, de lave temperaturene til tross.

Dette igjen har forhindret en kraftig prisoppgang på kraft produsert fra gass, som i 2022 typisk har representert den dyreste kraftkomponenten i energimiksen – den såkalte marginalkraften.

– Men vi vil få en prisøkning fordi vi må produsere mer i mindre effektive gasskraftverk for å dekke kraftforbruket, sier Holm Rennesund.

– En annen viktig faktor for prisutviklingen er at kjernekraftutfordringene forsetter i Frankrike, og produksjonen har der vært lavere enn det operatøren forventet. Dette gir svært høye priser, men foreløpig ser det ikke ut til å være fare for at konsum må kobles ut, sier Holm Rennesund.

Men selv om kjernekraftutfordringene fortsetter, er produksjonen på vei opp. Hittil i desember har produksjonen i snitt ligger 13 prosent lavere enn samme periode i fjor, mot 29 prosent lavere i november, skriver Europower.

Priser på både 10 og 20 kroner

Det er det imidlertid i Sverige, der flere kjernekraftverksreaktorer er satt ut av drift som følge av feilundersøkelse eller vedlikehold.

– Dette vil også påvirke prisene i Sør-Norge, sier Holm Rennesund.

Gitt kombinasjonen av lav produksjon av kraft fra kjernekraft og det økte energiforbruket kulden tvinger frem, vil selv små endringer på enten produksjons- eller forbrukssiden kunne gi «svært store prisutslag», forteller han.

– Å gi noe prisanslag er derfor vanskelig, men vi kan få enkelttimer med priser på både 10 og 20 kroner neste uke, avhengig av vær og kjernekraftproduksjon.

Han tilføyer at snittprisen «nok vil ligge betydelig lavere».

– Ser man nå en forsmak på hva vinteren faktisk kan by på for Europa, om den viser seg å bli kald, tørr og vindstille?

– Selv med fulle gasslagre er vi avhengig av godt med gassleveranser på rørledningene fra Norge og en jevn strøm av lng-tankere for å møte gassetterspørselen, sier Holm Rennesund.

Han er også klar på at vi både er, og vil fortsette å være i en stram energisituasjon utover vinteren, der en må forvente store prisvariasjoner avhengig av vær og vind, kjernekraftutfordringer og eventuelle utfordringer med gassleveranser.

– Jeg tror derfor at selv om vi nok ikke ser for oss å komme i forsyningsproblemer gjennom vinteren, må vi forvente oss perioder med høye priser, sier Holm Rennesund. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.