Dale Fabrikker som driver fabrikklokaler på Vestlandet melder torsdag ettermiddag at bedriften er konkurs. Årsaken skal ifølge eier og styreleder Christian Bjelland være de skyhøye strømprisene som har jaget en av deres største leietagere, Kryptovault, til Nord-Norge.

– De historisk høye strømprisene de siste månedene har medført at datasenteret som drev en omfattende virksomhet i Dale Fabrikkers lokaler, sa opp leiekontrakten, avviklet på Dale og flyttet virksomheten til Nord-Norge, skriver investor Christian Bjelland (68) i en uttalelse.

Investor og kunstsamler Christian Bjelland (68) ser det ikke lenger som forsvarlig å holde liv i eiendomsdriften i gamle Dale Fabrikkers lokaler på Dale utenfor Bergen.
Investor og kunstsamler Christian Bjelland (68) ser det ikke lenger som forsvarlig å holde liv i eiendomsdriften i gamle Dale Fabrikkers lokaler på Dale utenfor Bergen. (Foto: Per Thrana)

E24 omtalte konkursen først.

Kryptovault er et selskap som har datasentre til utvinning av kryptovalutaen bitcoin. Nylig meldte selskapet at det melder flytting til Nord-Norge etter flere måneder med høye strømpriser. Kryptoutvinning er nemlig meget energikrevende virksomhet.

Selskapet sto for 90 prosent av Dale Fabrikkers omsetning, oppgir Bjelland. Hittil har ingen av selskapets andre leietakere sagt opp leiekontraktene sine.

Likviditetskrise

Flyttingen førte blant annet til en likviditetskrise for Dale Fabrikker.

– Å begjære oppbud for Dale Fabrikker var en svært tung og vanskelig beslutning for styret å ta, sier styreleder Christian Bjelland. Gitt utviklingen i selskapets finansielle stilling hadde imidlertid styret ikke noe annet valg, ifølge Bjelland.

Ifølge uttalelsen har Bjelland tilført selskapet «betydelig likviditet» den siste tiden.

– Gitt den rådende situasjonen for selskapet, og uroen i markedene generelt, har man konkludert med at ytterligere tilførsel ikke lenger var forsvarlig.

Tjente rått på strøm

Dale Fabrikker på Dale i Vaksdal kommune en times kjøretur fra Bergen var tidligere tekstilfabrikk, men driver i dag med utleie av lokaler til andre bedrifter. På hjemmesiden står det oppført elleve ulike bedrifter som leietagere.

– Kombinasjonen av økte strømpriser, et kraftig fall i inntjeningen for Dale Fabrikker som følge av nedleggelsen av datasenteret, manglende betaling av betydelig tilgodehavende Dale Fabrikker har for strømleveranser, samt et krevende investeringsprogram i nytt trafoanlegg ved fabrikken på Dale, ble i sum for mye for selskapet å bære, skriver Bjelland.

Mesteparten av omsetningen på 68 millioner kroner i fjor var strøm, da selskapet videresolgte energi for 60 millioner kroner. Leieinntektene var på 7,3 millioner kroner. Selskapet mer enn doblet omsetningen i fjor fra 26 millioner kroner i 2020, og fikk et overskudd 5,4 millioner kroner mot 9,7 millioner kroner året før.

Dale Fabrikker hadde ved årsskiftet en egenkapital på 10,7 millioner kroner og gjeld på 42,8 millioner kroner.

Selskapet ble etablert i 1879 som en betydelig tekstilprodusent. På det meste arbeidet mer enn 1100 mennesker ved bedriften, ifølge selskapets hjemmeside. Etter at tekstilproduksjonen ble avviklet i selskapets lokaler, er det nå hovedsakelig et eiendomsselskap med 35.000 kvadratmeter eiendomsmasse, samt store tomtearealer. Fabrikkanleggets strømkabler har kapasitet på 25 MW strøm, og fikk i 2019 konsesjon på ytterligere 20MW fremgår det av hjemmesiden. Da hadde det planer om å legge en en ny høyspentkabel fra til selskapets eiendom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.