Regjeringen fremskynder økningen av strømstøtten for husstandene fra 1. oktober til 1. september, sier statsminister Jonas Gahr Støre i et intervju med NRK søndag kveld. Da vil staten dekke 90 prosent av den gjennomsnittlige prisen over 70 øre per kilowattime, opp fra 80 prosent nå.
Slik regjeringen gjorde det klart allerede fredag, vil det også komme tiltak som begrenser eksporten når vannmagasinene går under et visst nivå, for å sikre at de ikke blir kritisk lave.
Pressetalsperson Ella Bye Mørland i Olje- og energidepartementet bekrefter tiltakene overfor DN søndag kveld.
– Vi vil forsikre oss mot at fyllingsgraden blir for lav. Om den blir det, må vi holde tilbake på eksport, slik at vi alltid vil ha god magasinfylling i Norge, sier Støre til NRK.
Tiltaket vil komme i form av «tekniske og klare retningslinjer til strømselskapene, og til de som har ansvar for fyllingsmagasinene,» sier Støre, som understreker at dette tiltaket vil gjelde for Sør-Norge.
Næringslivet vil også få støtte, men statsministeren kommer ikke med noen konkrete detaljer om hvordan søndag kveld.
– Vi ønsker å høre med LO og NHO. De har oversikt over hvordan bedriftene har det. Dette er et sammensatt bilde, så jeg ønsker å være treffsikker på hvordan vi lager en ordning som faktisk treffer, og som ikke har negative effekter, sier han til statskanalen.
Krisemøte mandag
Før helgen kalte Støre partiene på Stortinget inn til et møte mandag morgen, der olje- og energiminister Terje Aasland skal orientere om arbeidet med strømkrisen. Det møtet finner sted på Stortinget 08.30. Så har Støre invitert NHO- og LO-toppene til sitt kontor kl. 10, der tema er det samme.
Først etter disse møtene skal Stortingets presidentskapet vurdere om det er nødvendig å avbryte stortingsferien for å få tatt grep om strømsituasjonen.
Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup skriver til Dagens Næringsliv søndag kveld at han er glad for at strømstøtten økes raskere, men at det fortsatt haster å få på plass en ordning for bedriftene.
– Høyre foreslo en egen strømstøtte for bedriftene allerede i januar, det er åtte måneder siden. Det er bra at regjeringen sier at de jobber med saken, men det er altfor sent. Den burde vært på plass for lenge siden.
Fremskrittspartiet på sin side er ikke tilfreds med regjeringens ferskeste tiltak.
– Det er godt mulig Høyre er fornøyd med dette, siden de foreslo å gi det samme lommerusket selv nylig, men det er en hån mot folk. Det eneste som virkelig vil avhjelpe situasjonen, er Frps forslag om 50 øre makspris på strøm for alle, også bedrifter, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB.
Presset mot regjeringen har økt
I takt med at strømprisene i sommer flere ganger har nådd skyhøye nivåer sist sett i vinter, har trykket på regjeringen for å komme med kompenserende tiltak tiltatt i bredde og styrke. Strømprisene øker igjen, Bergen og Oslo får på mandag de høyeste døgnprisene på en sommerdag noen gang på 2,73 kroner per kilowattime.
Fredag gikk Naturressurskommunene, KS, Industri Energi, Fellesforbundet og Norsk Industri ut og krevde at regjeringen treffer tiltak umiddelbart for både privatkunder og bedrifter.
«Det er et stort tankekors at energilandet Norge for tiden har en kraftforsyning som er ute av kontroll, med ekstreme kraftpriser til husholdninger og næringsliv, og med prisforskjeller fra nord til sør og fra øst til vest vi aldri har sett maken til. Vår vannkraft har vært og må videreføres som et grunnleggende gode for vanlige folk, for kommuner og distrikter og som et landsdekkende konkurransefortrinn for næringslivet,» skriver organisasjonene i en felles uttalelse fredag ettermiddag.
Regjeringen gikk tidligere i sommer inn for å øke strømstøtten. Organisasjonene mener at strømstøtten bør dekke 100 prosent av strømpriser over 70 øre per kilowattime i gjennomsnitt. Det vil i praksis tilsvare makspris for konsumentene, en av to varianter Støre tidligere har gått ut og sagt regjeringen vurderer.
Organisasjonene ba også regjeringen vedta en støtteordning til utsatte bedrifter, noe en rekke andre europeiske land har innført allerede.
«Ordningen bør ha som siktemål å avhjelpe bedriftenes ekstreme strømkostnader, men likevel slik at også bedriftene beholder nødvendige incentiver til energisparing. Ordningen bør innføres som strakstiltak, være av midlertidig karakter og ha et dynamisk innhold, avhengig av prisutviklingen på elektrisk kraft,» skrev organisasjonene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.