Tirsdag blir det som vanlig høyest strømpriser sør for Trondheim der den mellom klokken åtte og ni på morgenen vil ligge på opp mot 2,73 kroner per kilowattime (kWh).

Det viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pools nettsider. I Nord-Norge blir prisen 0,14 kroner per kWh på sitt høyeste.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Kraftanalytiker og analysesjef i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt, konstaterer at det forholdsvis kalde været har medført en forsinket snøsmelting i Sør-Norge og høyere strømforbruk enn normalt:

– Det vi ser i dag er en fortsatt anstrengt situasjon i markedet som holder prisene etter håret.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue.
Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue. (Foto: Tomm W. Christiansen)

– Vi blir nesten vant til de høye prisene med to kroner per kilowattime, men søndag var faktisk prisene i Sør-Norge de høyeste i hele Europa, fortsetter Lilleholt.

Øker estimatene

Krigen i Ukraina medfører fortsatt høy spenning knyttet til Europas kull- og gassleveranser, og priskurvene for strøm viser at prisen vil være høyere i lengre tid. I slutten av februar uttalte Lilleholt til DN at markedet ventet en strømpris ut til forbrukerne på rundt en krone til sommeren.

Da viste estimatene at gjennomsnittsprisen på strøm i Norge ville ligge på rundt 60 øre per kwh til sommeren, og at Sør-Norge har et påslag på 40 øre. De estimatene indikerte en nesten dobbelt så høy pris som strømkundene i Sør-Norge betalte i juni i fjor. Nå kan 2021-sommerens priser dobles på nytt.

– Nå ligger vi an til at forbrukerne får en pris på mellom en og halvannen krone i sommer. Prisøkningen er noe usikker, da forbruket om sommeren er vanskeligere å anslå. Det som imidlertid er mer sikkert, er at vi igjen kan få den høyeste prisen noen sinne denne sommeren. Det er også høy risiko for vedvarende høye priser for neste vinter, men det er litt tidlig å si ennå da mye kan skje frem til da.

Ifølge Lilleholt er forklaringen enkel:

– Markedet rår, og produsentene her hjemme fristes til å eksportere når det er høye priser ut i Europa, sier Lilleholt.

Store forskjeller

Med Nord Pools indikerte priser for tirsdag, vil det norske markedet gå fra import mandag til eksport tirsdag. Lilleholt viser til at vannkraftprodusentenes forventede prisnivå, vannverdien, er høyere enn prisen på Kontinental-Europa når det er lavt forbruk og mye vind.

– Man sparer altså det lille vannet vi har i magasinet og tar heller imot import, og kan derfor spare vann til dager med høyere pris. De siste dagene har vi hatt påske, og da er det normalt et lavt forbruk. Det kraftige prishoppet tirsdag, er derfor ikke uventet, mer et tegn i tiden.

Ifølge Nord Pool vil snittprisen for Sør-Norge bli på nær 1,9 kroner kilowattimen tirsdag, mens den for landet vil ligge på 1,37 kroner kilowattimen. Det er 0,40 kroner høyere enn på mandag og 0,97 kroner høyere enn samme dag i fjor. Midt-Norge får en døgnpris på 1,05 kroner og Nord-Norge en døgnpris på 0,13 kroner.

En pris på 13 øre utgjør kun 6,9 prosent av det den er i de sørligere delene av landet.

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie.

I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste strømprisen tirsdag blir mellom klokken fem og seks på natten i Nord-Norge, da på 0,12 kroner kilowattimen. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge er på 1,73 kroner og Midt-Norge 0,64 kroner.

Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,93 og 0,13 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,53 og 0,21 kroner per kWh.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.