Snittprisen på strøm gjennom døgnet vil ligge på rundt 1,51 kroner per kilowattime i Midt- og Nord-Norge, og 1,38 kroner per kilowattime i Sør-Norge, viser tall fra kraftbørsen NordPool.

I Oslo vil snittprisen ligger på omtrent 1,40 kroner per kilowattime på tirsdag.

I Sør-Norge har strømmen aldri vært dyrere enn nå. Den eksisterende rekorden fra søndag – på 1,87 kroner kilowattimen – ble smadret allerede mandag, men på tirsdag vil prisene dermed avta noe.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt beskriver situasjonen som ekstrem, og fremholder at vi godt kan komme opp i nye ekstremsituasjoner i løpet av vinteren. Så lenge temperaturene holder seg på dagens nivå, kommer ikke strømprisen til å falle. Men faller temperaturene ytterligere, vil strømprisene gjøre det motsatte, poengterer han overfor NTB.

– Blir det kaldere, kan vi se nye prisrekorder i januar og februar, sier Lilleholt til NTB.

Oljekraftverk i beredskapsmodus

Oljekraftverket Karlshamnsverket i Blekinge i sørøst-Sverige, er satt i beredskap. Det melder Dagens Industri.

Bakgrunnen er strømkrisen som presser strømprisene til stadig nye rekordnivåer.

Mandag nådde de svenske strømprisene sitt høyeste nivå siden 2011, skriver Dagens Industri. I Sør-Sverige, fra Svealand og nedover, koster en kilowattime i snitt 270 øre. Selv i nord er strømprisen rekordhøy, om lag 240 øre per kwh.

Som en følge av dette har Svenska kraftnät bedt Karlshamnsverket om å være klar til å starte strømproduksjon på to timers varsel.

Også i Norge er strømprisene på rekordhøye nivåer.

Halverer eksport til Sverige

På grunn av lave temperaturer, full utnyttelse av produksjonskapasiteten og høyt strømforbruk, presser strømprisene opp. I Sør-Norge har strømprisene aldri vært høyere, og flere analytikere venter at prisene vil stige gjennom hele vinteren.

Tirsdag forrige uke varslet Statnett umiddelbare endringer i driften av strømnettet som i praksis innebærer at eksporten av strøm fra Sør-Norge til Sverige halveres. Bakgrunnen er det som omtales som «store begrensninger i nettet til Norge fra Sverige i sør».

– Situasjonen bekymrer oss, og vi har hatt dialog med Svenska kraftnät om problemstillingen, sa Statnett-sjef Hilde Tonne i en uttalelse.

Espen Fjeld, administrerende direktør i strømaktøren Energi Salg Norge, sier det ikke er tvil om at hovedårsaken til dagens nordiske energikrise ligger i Sverige. Han fortalte at nordiske kraftsamarbeidet opplever at det knaker i sammenføyningene.

– Kort oppsummert opplever både Finland og Norge samme problem: Svenska kraftnät setter begrensninger i nettet ut av landet.

Norge har hittil i år netto eksportert 15,5 TWh til Europa. Det tilsvarer årsforbruket til rundt 800.000 norske husstander

Strømkonflikten mellom Norge og Sverige, kan føre til litt lavere priser i Sørøst-Norge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.