Næringsminister Jan Christian Vestre har gjort det klart at det er det nye fastprisregimet, og ikke nye strømstøtteordninger, som skal gi næringslivet forutsigelige kraftpriser.
Statkraft, Norges desidert største kraftprodusent der Vestre selv er generalforsamling, har helt siden de første fastprisene ble lansert i desember ligget godt over konkurrentene i pris.
Men etter et uvanlig ekstraordinært foretaksmøte sist fredag, har plutselig Statkraft kuttet fastprisene på strøm kraftig.
Få strømprisen ned med mindre fri flyt i utenlandskableneNed over ti prosent
– Grunnen til at jeg valgte å innkalle Statkraft til et ekstraordinært foretaksmøte, er fordi jeg synes det i den situasjonen vi står i er både viktig, riktig og ryddig at staten som eier er tydelig i forventningene. Ja, det er uvanlig å innkalle til et slikt møte. Men så er det også uvanlige tider, sier Vestre til DN.
Vestre har lenge oppfordret kraftprodusentene om å komme med tilbud om fastprisavtaler. Statkraft var først ute 7. desember i fjor, men har altså hele veien hatt priser som ikke har vært konkurransedyktige. Særlig Lyse har ligget godt under prisene i avtalene som Statkraft har tilbudt gjennom Fjordkraft og Fortum.
– Du instruerte Statkraft om å kutte prisene?
– Nei, jeg tydeliggjorde forventningene. Jeg skal ikke bestemme hvilken pris selskapet skal sette, men jeg forventer at selskapet opptrer offensivt og konkurransedyktig. Og det har en eier full rett til å uttrykke forventning om.
Det gjorde Vestre sist fredag. Og mandag kuttet Statkraft fastprisen. For en treårsavtale med oppstart 1. mars med flatt uttak i strømområde N02, altså Sørvest-Norge, er prisen redusert med over ti prosent, fra over 110 øre per kilowattime til 98,63 øre. Denne prisen inkluderer 2,5 øre i påslag fra Fjordkraft.
Det er samme pris som hos Lyse, som så langt har vært billigst. Fortsatt er Lyse litt billigere i NO2 for femårs- og syvårsavtaler.
Også for strømområde N01 (Østlandet) og NO5 (deler av Vestlandet), der spotprisene har vært nesten like høye som i NO2, har Statkraft kuttet fastprisene betydelig etter møtet med Vestre.
Lobbyist vil ha sugerør i statskassen, ikke fastprisavtalerMå ha is i magen
Det tok altså seks uker og et ekstraordinært foretaksmøte før Statkraft ble konkurransedyktig i fastprismarkedet.
– Jeg har forståelse for at kraftselskapene føler seg litt frem i starten. Men som selskap kan du være offensiv eller defensiv, og jeg ønsker at Statkraft skal være offensiv. Som den største aktøren har Statkraft et særskilt ansvar for å opprettholde legitimiteten til kraftsystemet vårt, sier Vestre.
– Så Statkraft har vært for defensiv?
– Jeg har ikke behov for å komme med noen karakteristikker.
– NHO mener regjeringen må komme på banen med en ny strømstøttepakke til næringslivet?
– Nå må vi politikere ha is i magen. Fastprismarkedet utvikler seg raskt i positiv retning. Jeg vil ikke slå bena under det vi har jobbet i flere måneder for å få på plass. Dessuten ser vi antydninger til at vi er i ferd med å få kontroll på inflasjonen, og da er det ikke tid for å øke oljepengebruken igjen. Det vil gjøre vondt verre, så jeg er ikke åpen for å vurdere andre tiltak.
– Og for hver uke som går blir du sikrere på det?
– Ja, fordi markedet utvikler seg.
I ferd med å fungere?
Næringsministeren sier det var han selv som skrev referat, såkalt protokoll, fra det ekstraordinære møtet med Statkraft. Der er styreleder Thorhild Widvey kun sitert på følgende: «Deler bekymringen. Ønsker å bidra. Vil komme tilbake med et brev etter neste styremøte.»
Etter møtet sa hun til NRK at «vi er innstilt på å være mest mulig konkurransedyktig, og det ser vi på hver dag».
– Vi har ingen ytterligere kommentarer nå, utover det styreleder ga til NRK på fredag, skriver pressekontakt i Statkraft, Lars Magnus Günther.
Han svarer ikke på om priskuttet er en direkte konsekvens av møtet med Vestre.
– I tråd med markedsutviklingen, konkurransen i markedet og våre egne vurderinger har våre fastpristilbud falt siden oppstarten tidlig i desember. Sammen med at stadig nye produsenter og leverandører melder seg på, underbygger dette at fastprismarkedet er i ferd med å fungere.
Kolbjørn Hembre er administrerende direktør i Entelios, den største strømselgeren til næringslivet. Selskapet eies av Å Energi (tidligere Agder Energi) som har Statkraft som største enkelteier.
Hembre har så langt vært kritisk til det nye fastprisregimet. Nå er han på glid.
– Det er klart dette blir mer interessant nå som prisene faller. Vestres instruering av Statkraft omfatter jo også alle kanaler der Statkraft har eierskap, og vi er i kontakt med alle produsentene for å se om vi kan få på plass nye rammeavtaler. Blir rabattene store sammenlignet med å kjøpe slike avtaler på kraftbørsen, er det klart at det kan bli interessant for næringslivet å kjøpe slike fastprisavtaler, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.