Strømprisene sør i Sverige har de siste ukene og månedene vært rekordhøye, og oftest enda høyere enn i Sør-Norge. Nå kommer også debatten i Sverige om utenlandskabler.

Det startet for fullt da Nooshi Dadgostar, lederen i Vänsterpartiet, det svenske svaret på SV, tidligere denne måneden i en debattartikkel i Dagens Nyheter tok til orde for stopp i utbyggingen av strømkabler til utlandet. Dadgostar og partiets næringspolitiske talsperson, Birger Lahti, fremholder at «de høye strømprisene sør i Sverige dessverre bare er en tragisk forsmak på det som kommer», nemlig et felles EU-marked for strøm med en enhetlig europeisk strømpris.

Forslaget fra Vänsterpartiet førte umiddelbart til bred politisk kritikk, og ble beskrevet som pur proteksjonisme.

Men nå får forslaget støtte fra en av de virkelige veteranene i svensk industri, Lennart Evrell (67). Han er tidligere mangeårig toppsjef i gruveselskapet Boliden, og han er i dag styreformann i metallselskapet SSAB Svenskt Stål, og har en rekke andre tunge styreverv, i tillegg til å lede styringsgruppen for strømspørsmål i Svenskt Näringsliv, Sveriges svar på NHO.

Evrell påpeker at det er Dadgostar som nå er enig med ham, og ikke omvendt.

– Jeg har i mange år sagt at hvis vi bygger kabler til kontinentet så innfører vi høye strømpriser i Sverige, sier Evrell til avisen Dagens Industri.

Han understreker at han er tilhenger av frihandel, men at det er feil å bruke skattebetalernes penger til å øke overføringskapasiteten gjennom utbygging av det sentrale strømnettet. Det er en kostnad de private strømselskapene i så fall må ta, mener han.

Statseide Svenska kraftnät, som tilsvarer Statnett, har et investeringsprogram på 75 milliarder kroner for å øke overføringskapasiteten fra Nord-Sverige til Sør-Sverige. Det er penger rett ut av vinduet, mener Evrell, og viser til at hybridprosjekter i regi av SSAB, Vattenfall og gruveselskapet LKAB tilsvarer halvparten av dagens strømforbruk i industritunge Norrbotten.

Evrell mener økt overføringskapasitet kun vil føre til at Nord-Sverige, som i likhet med Nord- og Midt-Norge i dag har rimelig strøm, vil få høyere priser, i likhet med resten av Sverige.

Evrell sier industrien i Sverige, og særlig nord i landet, er bygget på rimelig strøm og stabile nett, noe han mener man er i ferd med å miste.

Sverige har ikke klart å erstatte strømmen fra nedlagte kjernekraftverk med fornybar energi, noe som har bidratt til dagens strømkrise. Denne krisen gjorde at norske Statnett i høst reduserte strømeksporten til Sverige, fordi svenskene ikke kunne levere strøm andre veien ved behov. Det førte blant annet til at svenskene måtte gjenåpne det nedlagte oljefyrte anlegget i Karlshamn, sør i Sverige.

Evrell mener eneste løsning på problemet er mer utbygging av vindkraft, vannkraft og biokraft, hvis ikke Sverige skal bli avhengig av dyr og skitten kullkraft fra Polen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.