– I den situasjonen som er nå, ville det være urimelig og urettferdig. Derfor har vi sett på en løsning for å dekke opp for det, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til VG.

Han varsler samtidig at staten vil ta ekstrakostnadene for å hjelpe forbrukere med å betale nettleieregningen. Regjeringen vil dermed punge ut med mellom seks og ti milliarder kroner til nettselskapene i de sørligste strømregionene, skriver VG.

Pengene kommer fra de såkalte flaskehalsinntektene til Statnett.

– Viktig grep

Regjeringen håper at pengene som deles ut vil skjerme forbrukere fra nok en utgiftsøkning.

– Det vi nå gjør er å ta et viktig grep for å sørge for at husholdninger og selskaper som har hatt høye strømpriser, ikke også får økt nettleie, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Nettleieselskapene har ansvaret for å frakte strømmen frem til kundene. Strømmen de taper på veien, må de betale for. Det er derfor utgiftene til disse selskapene øker når strømprisen øker.

Statnett kuttet

Allerede fra 1. april i år kuttet statsforetaket i nettleien. Da ble forbrukstariffen for Statnetts tariff satt til null. Nå gjøres også dette for energileddet, som er kostnaden for tap i transmisjonsnettet, skrev Statnett i en pressemelding i midten av august.

Bakgrunnen for at Statnett kutter nettleien er de svært høye inntektene selskapet har mottatt fra salg av strøm til andre land. Flaskehalser i det norske nettet er også en viktig faktor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.