Tradingselskapet Eidsbotn Kraft legges ned etter å ha tapt kapitalen på det samme type veddemålet som tok knekken på Einar Aas, skriver bransjenettstedet Montel.

Selskapet veddet på at prisforskjellene mellom Norden og Tyskland skulle bli mindre.

– Vi hadde et bra tap på spreaden mellom Norden og Tyskland hvor vi lå skjevt da de voldsomme bevegelsene kom i slutten av september og begynnelsen av oktober. I kombinasjon med en voldsom økning av marginkravene spesielt på de tyske kontraktene, gjorde at vi etter hvert var nødt til å komme oss ut av posisjonen og realisere tapet, sier daglig leder Frode Myrland til Montel.

Dermed skal selskapet avvikles i løpet av året.

Dette er den samme type veddemål som ga Einar Aas trøbbel. Einar Aas var Norges største private krafttrader og blant landets rikeste før alt kollapset i 2018. Traderen bommet grovt på sine veddemål på kraftpriser og tapte over en milliard kroner. Men i stedet for å slå Aas konkurs inngikk kreditorene en avtale om å få dekket rundt halvparten av kravene.

Da Einar Aas fikk store problemer i september 2018, var prisforskjellen på rundt 17 euro mellom Norden og Tyskland. I år har prisforskjellene vært langt over dette nivået, og det toppet seg 5. oktober da prisforskjellen på årskontrakten for 2022 var på hele 130 euro, ifølge Montel.

– Vi kom oss ut før de alle største prisforskjellene, så vi kom oss ut uten at det gikk galt. Vi klarer dermed å oppfylle alle forpliktelsene overfor våre fordringshavere. Dette er en styrt avvikling, uten at vi gikk over ende. Det er ikke noen konkurs, sier Myrland.

Eidsbotn Kraft ble startet opp i 2018, og Myrland vil ikke kommentere overfor Montel hvor mye de har tapt. Selskapet har gått i underskudd hvert år siden oppstarten, og har til sammen tapt nær 1,8 millioner kroner før skatt de tre siste årene.

Totalt har selskapets aksjonærer gitt lån på 10,3 millioner kroner til selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.