– Vi trenger ikke lenger diskutere om høye priser gjør at strømkundene reduserer forbruket. Folk flest har tatt grep, sier daglig leder Marius Røed Sveipe i Gudbrandsdal Energi i en pressemelding.

Tall fra kraftleverandøren viser at en gjennomsnittlig kunde hos selskapet har redusert sitt årsforbruk på strøm fra omkring 15.000 kWh til 13.000 kWh ved siste avregning i juli 2022. Det tilsvarer en nedgang på omkring 13 prosent i løpet av det siste året.

– Naturlig at folk sparer

Energi Norge, som er en landsomfattende kombinert arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for kraftnæringen i Norge, opplyser at trenden med lavere strømforbruk er noe de også har lagt merke til.

– Det stemmer med erfaringer fra flere selskaper. Når prisene blir så høye som vi har sett den siste tiden, er det naturlig at folk sparer der de kan. Det kan være gjennom oppvarming av færre rom og kortere dusjer, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge til NTB.

– Selv med betydelige strømstøtte fra staten, virker prisene dempende på forbruket. Lavere forbruk bidrar til mindre fare for strømmangel og rasjonering til vinteren, opplyser Øverås.

Betydelig fall i kraftforbruket

Også analyser fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) , der de sammenligner kraftbruken fra vinteren 2020/2021 til vinteren 21/22, viser at husholdninger og næringsbygg har redusert det temperaturkorrigerte strømforbruket under de høye strømprisene i Sør-Norge.

– Våre analyser viser et betydelig fall i kraftforbruket i perioden med høye strømpriser og stor oppmerksomhet rundt temaet i mediene. Totalt har kraftforbruket blitt redusert med 9 prosent i Sør-Norge, mens forbruket i nord har økt noe fra den ene vinteren til den andre, opplyser avdelingsdirektør Inga Nordberg i NVE. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.