Mandag blir det ny prisrekord på strøm i Sør-Norge i morgen. Prisen per kilowattime vil ligge på 4,59 kroner per kilowattime mellom klokken 18 og 19. Det viser tall fra strømbørsen NordPool.

Til sammenligning vil den i samme tidsperiode ligge på 53 øre for en kilowattime i Midt- og Nord-Norge.

Den forrige prisrekorden ble satt i november. Da var den på 2,56 kroner per kwt i Sør-Norge.

Gjennomsnittsprisen for hele døgnet vil ligge på 3,11 kroner per kwt. Hvis man inkluderer nettleie og andre avgifter kan prisen ligge på svimlende 6,30 kroner den dyreste timen.

Kaldere vær

Samtidig er det ventet kaldere vær i Sør-Norge, melder NRK.

Sør i landet blir det kaldest midt på natten i morgen, og plussgrader langs kysten. Men på fjellet kan temperaturen synke ned til minus 10-15, skriver NRK.

Tar deler av regningen

Regjeringen og SV ble fredag enige om strømpakken som skal hjelpe nordmenn med de galloperene strømregningene gjennom vinteren.

Partiene er enige om at staten skal ta regningen for den dyreste strømmen: Når prisen bikker 70 øre per kwt, skal staten ta 55 prosent av regningen opp til et tak på 5000 kwt per måned. Strømstøtten gjelder fra desember til mars.

Regjeringspartiene og SV øker strømstøtte fra 50 prosent til 55 prosent

Søndag ble det klart regjeringen og SV også vil utvide bostøtten midlertidig med 850 millioner kroner slik at 50.000 flere kan få bostøtte på grunn av de høye strømprisene.

Støtten økes i månedene januar, februar og mars. Både nye og eksisterende mottagere vil i tillegg kunne få en ekstrautbetaling på minst 1.500 kroner i måneden på grunn av de høye strømprisene, melder NTB.

Slik kan støttepakken slå ut

Nettstedet Europower Energi, en søsterpublikasjon av DN, har forsøkt å regne på hvordan den nye støtteordningen vil slå ut gitt dagens prisbilde.

Utgangspunktet for støtten er nemlig ikke pristoppene, men en gjennomsnittlig pris for hver måned som blir regnet ut i etterkant. Det er for tidlig å si hva snittprisen blir i desember, og Europowers regnestykke tar derfor utgangspunkt i døgnprisen i Sør-Norge hittil i desember.

Så langt i desember ligger den på 161 øre per kwt før avgifter. Basert på dette, vil staten betale 55 prosent av det som er mer enn 70 øre, altså 55 prosent av 91 øre.

Staten vil med de forutsetningene dekke 50 øre/kwt i desember. Kundene slipper også å betale moms for dette beløpet, så støttebeløpet er i praksis 62,5 øre per kWt, skriver Europower.

Hvis man går tilbake til den dyreste timesprisen på mandag, 4,59 kroner per kwt, og legger til at staten dekker 50 øre per kwt, vil kundene betale 4,09 kroner per kwt for strømmen under morgendagens dyreste time. Hvis man så plusser på nettleie og avgifter, er sluttsummen 5,62 kroner, skriver Europower.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.