Strømprisene når stadig nye høyder og rammer forbrukernes kjøpekraft. Bare i desember trakk strømprisveksten inflasjonen opp med 2,7 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.
Ikke siden 2006 har strømprisene økt så mye som i 2018. Inkludert nettleie steg de norske strømprisene med 25,6 prosent fra 2017 til 2018.
De som vil ha en forsikring mot høye strømpriser, kan nå få en fast pris på fem år fra Rauma Energi.
– Det tilbudet er litt unikt. Det skyldes at vi har en industrikunde som ville sikre seg med en fast strømpris på fem år. Da kjøpte vi mer kraft enn det kunden trengte. Så vi har et begrenset restvolum til husholdningen som vi nå tilbyr, sier administrerende direktør Alf Vee Midtun i Rauma Energi.
Han opplyser at noen har valgt å benytte seg av tilbudet.
– Det har ikke vært så stor etterspørsel etter det produktet, men noen har valgt det.
«Har spart mye penger»
For fem år kan man få kjøpt strøm til en fastpris 58,16 øre per kilowatt-time. Det er lavere enn det Rauma Energi tilbyr på ett års bindingstid og standard variabel kraftpris som ligger på henholdsvis 67,98 øre per kilowatt-time og 79,81 øre per kilowatt-time.
– Nå er markedsprisen på strøm høyere enn fastprisen. Det blir som om fastrenten er lavere enn den flytende renten. De som inngikk fastpris tidlig i fjor, har spart mye penger, sier Midtun.
Han venter høye kraftpriser fremover.
– Hittil skyldes prisøkningen på strøm forbrukervekst, kraftbalansen og økning i CO2- og kullpriser. Hvis denne trenden fortsetter, vil kraftprisen frem i tid øke.
Rauma Energi produserte i fjor 130 millioner kilowatt-timer.
– Nå bygger vi et nytt kraftanlegg som vil medfører at produksjonen øker til 165 millioner kilowatt-timer, sier Midtun.
Selskapet tilbyr kundene totalt ulike strømprodukter, deriblant flere spotprisvarianter som følger prisene på kraftbørsen med et påslag i prisen, faste priser på henholdsvis ett år og fem år, samt en standard variabel pris som er den tradisjonelt mest vanlige strømavtalen hvor prisene justeres i etterkant av markedssvingningene i snitt ti til 20 ganger i året.
Den mest spesielle tilbudet fra selskapet er «Spot Mannen», som er knyttet til en spesiell hendelse.
– Dersom det mye medieomtalte fjellpartiet Veslemannen skal falle, så gir vi kundene som har dette produktet, gratis strøm den dagen. Vi har en del kunder som bruker det samtidig som vi garanterer kundene ren grønn kraft, sier Midtun.
– Og hva slags strømprodukt velger du selv?
– Jeg har tre abonnementer. Jeg har ett års bindingstid på hytta, der jeg har mest forbruk om vinteren. På de to øvrige har jeg spot og standard variabel.
Mindre vann – mer vind
Kraftselskapenes magasiner tappes for vann. Det viser den ukentlige oversiktene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Ved utgangen av uke 1 var fyllingsgraden i norske magasiner 62,7 prosent. Fyllingsgraden gikk ned med 1,2 prosentpoeng, mot 1,8 prosentpoeng i uken før.
«Medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990–2018 er 68,8 prosent», skriver NVE.
Det er også mye mindre snø i fjellheimen.
«Snømengden i magasinområdene er om lag 19 TWh, som er 9 TWh mindre enn normalen»
Det tilsvarer en reduksjon på ti milliarder kilowatt-timer.
Stormen «Alfrida» bidro til å redusere kraftprisen i årets første uke.
«Økt vindkraftproduksjon i våre naboland medvirket til lavere priser i hele Norden», konkluderer NVE.
Bransjen venter ikke noen store endringer på strømprisen med det aller første.
«Kraftmarkedet venter at prisen i februar vil ligge i underkant av 60 øre per kilowatt-timer, noe som er høyt historisk sett», heter det i NVEs rapport for uke 1.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.