DN har den siste tiden skrevet flere saker om at strømprisene i Norge kunne vært lavere dersom man reduserte tallet på nettleieselskaper fra dagens antall på over 100.

NVE publiserte fredag en rapport som viste at strømkundene vil kunne spare 2,6 milliarder kroner i året dersom man halverer antall nettselskaper. Både NVE-direktør Ove Flataker og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg har tidligere tatt til orde for slike gevinster.

Asle Strand, som er direktør i KS Bedrift Energi, er mer skeptisk:

– Det er en overdreven tro på fusjoner fra myndighetenes side. De har tilsynelatende et mantra om at dette skal være løsningen på alt når det gjelder å få ned nettleien. Men nettleien er ikke systematisk lavere i større enn i små nettselskaper, sier han.

Forkjølelse og vortekrem

Asle Strand mener Freiberg og NVE tar feil, og at prisen på nettleie ikke er sentralt dersom man ønsker lavere strømpriser. Den totale strømregningen består av tre komponenter: Kraftpris, avgifter og nettleie.

I et innlegg på KS' egne sider, tar Strand et oppgjør med troen på at færre nettselskaper er medisinen som vil gi lavere strømpris:

– Behandlingen Freiberg og Flataker tar til orde for, blir som å behandle forkjølelse med vortekrem, skriver Strand.

KS Bedrift organiserer for det meste kommunalt eide foretak. Svært mange av de norske nettselskapene er kommunalt eid.

Strand medgir at noe nok kan vinnes ved sammenslåing av nettselskaper en del steder.

– Men selskapene selv er overbevist om at beredskap mot strømbrudd vil svekkes med større enheter. Lokal kompetanse vil bli dårligere, og samarbeid om bredbåndutbygging i distriktene kan også svekkes, sier Strand.

«Har allerede samarbeid»

105 energiselskaper er organisert i KS Bedrift. Av disse er 65 fullintegrerte, de rår over både elproduksjon og nett til å distribuere strømmen.

– Mange har fusjonert, selvsagt må andre bare gjøre det når de finner det tjenlig. Det er neppe noen der ute som ikke har fått minst ett tilbud om å gå inn i en større enhet, sier Strand.

Han tviler ikke på at noen stordriftsfordeler kunne oppstå. Men han har liten tro på NVE-anslagene om et sparepotensial på 2,6 milliarder kroner i året.

– Av denne innsparingen skal 1,3 milliarder komme på drift og vedlikehold, og resten på felles digitale løsninger. Men 50 av våre medlemmer har allerede et omfattende digitalt samarbeid. De har også felles innkjøp, selv om de er separate selskap, sier Strand.

Han tror også 1,3 milliarder i innsparing på drift er optimistisk:

– All empiri om fusjoner peker mot at gevinstene kommer senere og blir mindre enn opprinnelig planlagt, sier han.

Dessuten peker Strand på en fersk NVE-ranking over selskapene med lavest nettleie. De tre billigste er Gudbrandsdal Energi Nett, Nordkraft Nett og Rauma Energi med henholdsvis 20.000, 12.000 og 5000 kunder. Hafslund Energi Nett med 709.000 kunder kommer på 9. plass, seks øre dyrere per kilowattime enn den billigste.

– Det er ingen ting som tyder på at de store selskapene har systematisk lavere nettleie. Særlig ikke hvis du justerer for klima, geografi og kundetetthet blir forskjellene marginale, sier Strand.

Står fast

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg står fast på at færre og større nettselskaper vil være en fordel og kunne bidra til lavere strømpris til kundene

– Jeg ser ingen grunn til å betvile det NVE-rapporten har kommet frem til, selv om det er bestemte forutsetninger som legges til grunn. Det er en fordel med større selskaper, sier Freiberg.

Statsråden er imidlertid ikke innstilt på å legge press eller forsøke å innføre nye regler for å tvinge frem fusjoner.

– Jeg er trygg på at eierne selv ser fordelene – også for betjeningen av kundene der de opererer, sier Freiberg.

KS Bedrift Energi mener nettfusjoner er feil medisin. Energiselskapene hevder blant annet at beredskapen – tiden som går før feil rettes – vil forverres med større, sentraliserte enheter?

– Jeg tror du snarere kan oppnå det motsatte. Det kommer ikke til å bli slutt på å ha montører lokalt, sier statsråden.

Hva med lokale synergier da – for eksempel at lokale kraftselskaper har bidratt med ressurser og stilt lavere avkastningskrav for å få fart i bredbåndsutbygging. Kan slikt trues av færre og større nettselskap?

– Et nettselskap skal først og fremst sørge for å få frem sikker strømforsyning i området der de har monopol, sier Freiberg.

Feil navn og feil farge - kan man glemme å få jobb?

Hør den nyeste episoden av DNs podkast «Mandagsmøtet» her:

Podkasten finner du i spilleren i denne artikkelen, på DN.no/mandag eller hvor enn du liker å høre på podkast – for eksempel i Itunes eller på Spotify.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Tore Gjerstad om det sjeldne intervjuet med kong Harald: -Kongens innsats for næringslivet var i liten grad omtalt
03:14
Publisert: