En makspris på strøm er blitt luftet av Frp, Rødt og SV, men interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge advarer mot dette, skriver Klassekampen.

– Innføringen av en makspris er den beste måten å gjøre en strømpriskrise til en reell energikrise, sier Toini Løvseth, direktør for marked, kunder og elektrifisering i Energi Norge.

– Kostnaden ved ulik kraftproduksjon varierer med vær, tid på året og energiform. En fast makspris på for eksempel 35 øre vil gjøre at det ikke blir lønnsomt for kraftprodusentene å levere kraft når kostnadene ved produksjonen er høyere enn maksprisen politikerne har satt. Resultatet vil kunne bli strømmangel. Teoretisk sett rett og slett blackout, sier Løvseth.

– En skandale

Magnus Marsdal, leder i tankesmia Manifest, reagerer på Energi Norges analyse.

– Det er egentlig en skandale hvis direktørene i kraftbransjen truer med å slutte å levere kraften vi eier i fellesskap, sier Marsdal.

Rekordregninger

I desember var strømprisene rekordhøye i Sør-Norge. I Oslo-regionen var strømprisen over 725 prosent høyere enn i desember 2020.

Med utgangspunkt i spotpriser, ligger næringslivet og offentlig sektor i Norge an til å få en ekstra strømregning på opptil ti milliarder kroner sammenlignet med et normalår, uttalte Espen Fjeld, sjef for Energi Salg Norge til DN tidligere denne uken. I desember var strømprisen fire ganger så høy som i desember 2019 som var siste normalår. Ser en på hele fjoråret under ett, var prisene 69 prosent høyere enn i 2019.

Forrige uke ble det kjent at regjeringen øker strømstøtten fra 55 prosent til 80 prosent. Husholdningene får støtte til et strømforbruk opp til 5000 kilowattimer av sitt månedlige forbruk. Gårdsbruk, både driftsbygninger og husholdning samt fellesmålt forbruk i boligselskap skal omfattes av ordningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.