For tre uker siden var strømmen nesten gratis i Sør-Norge takket være mildvær, nedbør og mye vind på kontinentet.

Nå stiger strømprisen til nye høyder. Mandag stiger spotprisen til over 2,90 kroner per kilowattime pluss avgifter og nettleie i Sør-Norge. Mellom klokken 18 og 19 koster strømmen over fire kroner, ifølge strømbørsen Nord Pool.

I Midt-Norge blir gjennomsnittsprisen vel to kroner per kilowattime mandag.

Men alt tyder på at det blir verre. For nå kommer kuldebølgen.

Ber strømbransjen rydde opp: – Ren skurkeadferd

– Fryktet situasjon

– Vi må forberede oss på en knapp og fryktet situasjon den kommende uken på grunn av kombinasjonen kaldt vær og liten vindkraftproduksjon over store deler av Europa, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight.

– I sentrale deler av Europa er kuldebølge det siste man ønsker seg. For det betyr at forbruket av gass og gasskraft går til værs og at gasslagrene dermed tappes fortere enn normalt. Da stiger gassprisen – og dermed også strømprisen. Med betydelig reduksjonen i tilførselen av gass i rør fra Russland, må forbruket av gass ned minst 15 prosent i Tyskland. Men forbruket må ned enda flere prosent når kaldt vær setter inn, sier han.

I Sentral-Europa indikerer langtidsvarselet temperaturer som ligger rundt tre grader under normalen til uken. Det er varslet mange kuldegrader mot helgen både i Berlin, Hamburg, Paris og Amsterdam, ifølge Yr.no

– Situasjonen forverres av at vindkraftproduksjonen ligger an til å bli halvert kommende uke, legger Botnen til.

Videre påpeker han at flere kjernekraftreaktorer i Frankrike er ute av drift for vedlikehold. Mange av dem skal etter planen komme i drift igjen om kort tid, men hvis det blir ytterligere forsinkelser, er det fare for at kuldebølgen kommer først, ifølge Botnen.

– Da må Frankrike importere maksimalt med gasskraft fra nabolandene, land som er koblet til Norge via utenlandskablene. Da kan strømprisene i verste fall komme til å gå svært høyt også her hjemme. Vi snakker fort om spotpriser på godt over fire kroner per kilowattime. Men det kan også bli mye mer. Så Frankrike er på mange måter nøkkelen her, sier han.

Strømstøtte-deadline neste søndag: – Nærmest umulig å rekke dnPlus

Rammer Midt-Norge

Men det stopper ikke der. For også i Sverige er en av reaktorene ved et kjernekraftverk utenfor Göteborg ute av drift. I tillegg skal en av reaktorene på Oskarshamn 3, den største i Sverige, stenges ned for vedlikehold i rundt ti dager fra 9. desember.

– Da har Sverige ikke nok reaktorer igjen i drift til å møte en kuldebølge uten at prisene kan gå svært høyt, og det vil smitte over på alle prissoner i Norge. For Midt-Norge er prisløftet kanskje mest overraskende, siden dette prisområdet er relativt sterkt koblet til Sverige. Etter at Midt-Norge har hatt relativt tørt og vindstille vær i det siste og dermed mindre vann enn normalt i magasinene, er det i den regionen kuldebølgen ligger an til å bli tøffest med ni-ti grader lavere temperatur enn normalt, sier Botnen.

Meteorologisk institutt varsler ned mot 20 minusgrader på Røros, over ti blå i Steinkjer og ned mot ti minus i Trondheim i kuldebølgen som er ventet å sette inn fra torsdag.

– Mens Sør-Norge vel har fått mer vann enn normalt?

– Ja, men Sør-Norge vil være nært koblet til Kontinental-Europa via kablene som i disse dager går på full eksport. Mens vi for tre-fire uker siden hadde høyere fyllingsgrad enn normalt, ligger vi nå under normalen både i fyllingsgrad og snømengder i fjellet i det området. Vi kan ikke fortsette å tømme magasinene like fort fremover, og det betyr at prisene må opp, sier Botnen.

Mens vi for tre-fire uker siden hadde høyere fyllingsgrad enn normalt, ligger vi nå under normalen både i fyllingsgrad og snømengder i fjellet i det området
Senioranalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight

Han mener en vil se effekten allerede fra tirsdag-onsdag kommende uke.

– Dette er altså basert på de værvarslene vi har i dag, men det kan selvfølgelig endre seg både den ene og andre veien. Det er blant annet betydelig risiko for at kulden setter seg og blir langvarig.

Mer norsk havvind gir neppe lavere strømpriser i Norge

Stor nervøsitet

For første kvartal neste år er også prisene på vei opp. Fredag var forward-prisen omregnet til norske kroner vel 3,70 kroner per kilowattime for Sør-Norge.

– Jeg tror ikke vi vil ligge på det nivået når krafthandelen åpner i kommende uke. Tørt vær, lite vindkraft og kuldebølge vil nok presse prisene ytterligere oppover, tror Botnen.

– Det som er ganske så sikkert, er at det blir en uke med høye strømpriser og stor nervøsitet i markedene. Vi kommer etter hvert til å se konsekvenser i form av forbruksreduksjoner både i industri, servicesektor og husholdninger. Det vil bremse prisoppgangen etter hvert hvis ikke værvarslene snur og reaktorer kommer tilbake i drift. Forbruksreduksjoner er allerede identifisert som ganske store både i nordiske og sentraleuropeiske land, og det gjelder også for gassmarkedene, sier Botnen.

I fjor lå strømprisen i Sør-Norge på rundt 1,80 kroner per kilowattime i desember og omtrent 1,5 kroner i gjennomsnitt i første kvartal i år. I tillegg kommer avgifter og nettleie.

Markedet tror altså spotprisen i første kvartal neste år vil bli nær tredoblet til rundt fire kroner.

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen for januar til mars i 2020 på rundt 15 øre, ifølge strømbørsen Nord Pool.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.