Fredag ble det klart at 3186 bedrifter søkte om støtte fra strømstøtteordningen som gjelder for oktober til desember i år. Rammen for ordningen, 2,8 milliarder kroner, er brukt opp, og søkerne vil få penger på konto før jul.
Fra nyttår er det ingen tilsvarende ordning. Regjeringen setter sin lit til at en ny fastprisordning skal sørge for forutsigbarhet og til levelige strømpriser.
Det mener NHO ikke er nok.
3186 bedrifter får strømstøtte: – Vi sitter igjen med regningen uansettTrenger avklaring
NHO har denne uken forslått for næringsminister Jan Christian Vestre at strømstøtteordningen videreføres gjennom vinteren og at staten betaler 40 prosent av strømpris over 90 øre per kilowattime.
NHO mener også maksimalt støttebeløp per bedrift bør økes til 20 millioner kroner, og at det åpnes for at bedriftene kan betale utbytte til å dekke formuesskatt selv om de får strømstøtte.
– Slik situasjonen er for bedriftene nå, kan ikke regjeringen avslutte strømstøtteordningen. Den må i første omgang forlenges med tre måneder, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
– Og det haster. Bedriftene trenger denne avklaringen raskt. Vi kan ikke gå inn i januar, februar og mars uten en ny ordning på plass. Flere bedriftseiere forteller oss at de er redde for konsekvensene de skyhøye strømprisene kan få for bedriftene og deres ansatte, sier han og legger til at han synes snaut 3200 søkere i strømstøtteordningen som gjelder for fjerde kvartal er for få.
Den desidert største bransjen med søknader er utleiere av eiendom, kom det frem da tallene ble offentliggjort fredag. Disse står for 25 prosent av alle søknadene. Det er også mange restauranter, kafeer og bensinstasjoner som har søkt, ifølge næringsministeren.
– Tallet og fordelingen av type bedrifter illustrerer at ordningen ikke favner så bredt som vi hadde håpet. Med utsikter til fortsatt høye priser gjennom vinteren, er det svært viktig at ordningen forlenges og justeres, slik at enda flere blir omfattet. En slik ny ordning burde vært på plass allerede, mener Almlid.
– Mens regjeringen setter sin lit til at fastprismarkedet vil fungere fra nyttår?
– Ja, og ingen vil bli gladere enn oss dersom det skjer. Men bedriftene kan ikke sitte og vente. Det må være en plan B i fall fastprismarkedet ikke klarer å bidra til betingelser som oppleves levelige for bedriftene. Det var jeg også krystallklar på da regjeringen presenterte strømstøtteordningen sammen med partene i arbeidslivet i september, sier Almlid.
Også Energi Norge, som organiserer kraftprodusentene, mener regjeringen bør videreføre strømstøtte for bedrifter gjennom vintermånedene i 2023, fordi en fastprisavtale neppe vil være tilstrekkelig for mange bedrifter.
Vil ikke love noe
Næringsminister Jan Christian Vestre sier han ikke har lyst til å bidra med noe som kan slå bena under fastprismarkedet.
– Vi ser det er en håndfull tilbydere i det markedet nå, og prisene har gått betydelig ned siden det første tilbudet forelå for en drøy uke siden. Vi vet ikke hvor det ender, men i dag vil jeg hverken utelukke eller love noe om nye strømstøtteordninger for næringslivet, sier Vestre.
–Alle tiltak må gjennomføres innenfor rammen av en ansvarlig, økonomisk politikk. Den store bekymringen er jo at kostnadsveksten biter seg fast. Vi får nå noen positive signaler som viser at hestekuren virker. Jeg har ikke lyst til å gi med den ene hånden og bidra med problemer i andre enden. Derfor er fastprisordningen hovedgrepet for regjeringen, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.