De smiler godt de fire oljeveteranene Peder Sortland, Svein Arild Killingland, Jan Mikal Heiberg og Thor Otto Lohne. For et drøyt år siden startet de selskapet North Sea Infrastructures. Finansielt støttet med tre milliarder kroner fra danske pensjonsfond, var planen å kjøpe seg opp i norske gassrør og terminaler. I fjor fikk de hånd om 3,7 prosent av det store gasseksportanlegget Nyhamna i Møre og Romsdal. Selger var ExxonMobil. Nå kjøper de nye ti prosent av anlegget. Denne gang er selgeren Norske Shell.

Hvor mye andelen er kjøpt for, vil ikke styreleder Thor Otto Lohne si noe om.

– Kjøpesummen er konfidensiell, sier han.

Men etter det Dagens Næringsliv har grunn til å tro, er kjøpesummen mellom en og to milliarder kroner.

Rendyrking

Det er store oljeselskapers ønske om å rendyrke virksomheten, som har skapt flere store transaksjoner de siste årene.

– De store oljeselskapene ser ikke dette som del av kjernevirksomheten, sier Peder Sortland.

Samtidig mener han det finnes en rekke langsiktige investorer som er interessert i en lav og statsregulert avkastning av den typen røreierskap kan gi. En tommelfingerregel fra myndighetenes side har vært at rørinvesteringer kun skal gi syv prosent avkastning på investert kapital. Sortland mener det er attraktivt nok, spesielt for pensjonsfond og livsforsikringsselskaper som investerer «lange penger».

Rettslig avklaring

Samtidig er det ingen hemmelighet at det har vært adskillig dragkamp rundt de myndighetsfastsatte tariffene for bruk av gassrørene. Flere private investorer følte seg lurt da myndighetene for noen år siden senket tariffene.

– Denne saken er nå avgjort, og det gjør at aktiviteten har tatt seg opp, sier Svein Arild Killingland.

Frem til nå er det særlig selskaper sprunget ut fra private equity-selskapet Hitecvision som har vært aktive i markedet. North Sea Infrastructures er villig til å ta opp kampen.

– Vi jobber med bud hele veien. Men enkelte ganger blir prisen for høy. Men med denne transaksjonen går vi fra å være en liten spiller til å bli et milliardselskap, sier Jan Mikal Heiberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.