Konferansesalen på Grand Hotel er som vanlig smekkfull når Swedbank inviterer til sin årlige energikonferanse. Tidligere år har den stort sett vært fylt opp av snakk om olje og gass. I år er den helt grønn. Sol, energilagring og vind både offshore og på land. Årets energikonferanse, den 23. i rekken, handler utelukkende om fornybar energi.

En tredjedel sol og vind

– Globale investeringene i grønn energi vokste fra 100 milliarder dollar fra 2004 til rundt 350 milliarder dollar for et par år siden. Så stoppet det. Men ser en på kapasiteten som er installert, så har det ikke stagnert, sier Michael Liebreich i Liebreich Associates.

– Vi er på vei mot hva jeg kaller en tredjedelsverden, sier han, og peker på storskjermen hvor det står at en tredjedel av all energi vil komme fra vind og sol innen 2040.

Liebreich er torsdagens store stjerne på energikonferansen. Den britiske fornybarguruen, som for øvrig deltok i vinter-OL på ski i 1992, grunnla i 2004 selskapet New Energy Finance. Fem år senere ble det kjøpt opp av Bloomberg og er i dag kjent som det meget anerkjente analyseselskapet Bloomberg New Energy Finance. Mellom 2008 og 2017 var Liebreich medlem av FNs råd for fornybar energi. I dag leder han rådgivningsselskapet Liebreich Associates.

Han sier at kostnadene knyttet til solenergi og vindenergi har gått kraftig ned bare i løpet av få år. Det vil fortsette og vil bidra til at en tredel av verden blir fornybar i løpet av 20 år, ifølge Liebreich.

– Årsaken er læringskurven. Dette er ikke ressursøkonomi. Det handler ikke om å finne kull, finne gass eller finne olje og bygge installasjoner. Dette er produksjonsøkonomi. Dette er programvare. Det er big data. Du får veldig bratte læringskurver, og desto mer du bygger jo billigere blir det, sier han.

Vil ta 332 år

Innen 2040 vil også en tredjedel av alle biler vil være elbiler, ifølge Liebreich.

– Jeg snakker antagelig til en Tesla-eiende konferanse. Det er virkelig fascinerende hvor kjapt denne utviklingen skjedde i Norge. Dere eier alle en Tesla i dag, men det gjorde dere ikke for seks år siden. På syv år har det årlige salget av biler i Norge gått fra to prosent elbiler til 50 prosent elbiler, sier han.

– Det er så fort det går, sier energianalytikeren.

Han mener kostnadene knyttet til produksjon av batterier vil følge samme skarpt nedadgående trend som solenergi og vindkraft.

Men det går for tregt, ifølge Liebreich, som mener retningslinjene satt i Parisavtalen absolutt ikke er tilstrekkelig for å nå målet om at temperaturen på jordkloden ikke skal bli to grader varmere i dette århundret.

– Det vil ta 150 år før vi får energi med null karbonutslipp. Det vil ta 332 år før elektrisitet står for all energiforbruk. Vi må komme oss inn i shipping, produksjon, kjemikalier og jordbruk. Det er enormt mange muligheter. I mange områder er teknologien der. Tenk om det bare fantes et land som var veldig dyktig på energi, sier Liebreich.

«Industrien må presses»

– Det er veldig viktig for energibransjen å innse at de fleste selskaper er allerede godt i gang med energiskiftet, sier Ditlev Engel, sjef i DNV GL Energy.

Han mener vindkraft og solenergi vil bli svært viktig fremover fordi begge deler, men spesielt solenergianlegg, kan skaleres ekstremt fort. Altså at det kan installeres lynraskt og samtidig tas ned fort.

-Fornybar energi er bare på slutten av begynnelsen. Kraftnettet må bare utvikles. Og det må skje i samarbeid mellom privat og offentlig sektor, sier Engel.

Han understreker gjentatte ganger hvor viktig det er at myndighetene legger til rette for utvikling av fornybar energi som sol og vind, både offshore og på land.

– Industrien kan gjør det hvis de blir presset til det, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Valg i Sverige: – Kan bli det mest dramatiske på hundre år
Søndag er det riksdagsvalg i Sverige. DNs Kjetil Wiedswang gir deg en rask oppdatering.
01:04
Publisert: