– Det er så stort altså. Jeg kommer til å huske denne dagen resten av mitt liv.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug sprudlet nesten over på Johan Sverdrup-feltet i går. Åpningen av gigantfeltet som allerede produserer olje for over 200 millioner kroner hver dag er første gangen Listhaug er på en plattform.

– Dette er bare teknologikunst på sitt ypperste. Du blir bare stum av beundring over alle personene som får til dette og som bidrar til slike store verdier for samfunnet. 200 millioner kroner hver eneste dag er så ufattelige verdier at vi ikke klarer å ta det innover oss, sa Listhaug.

Det største

Rosen haglet da Listhaug sammen med statsminister Erna Solberg besøkte plattformen sammen med en rekke representanter fra Equinor, partnere og norsk leverandørindustri.

– De forventede inntektene til fellesskapet er på 900 milliarder kroner. Det er inntekter som er med på å finansiere velferdsstaten, sa Solberg da hun formelt åpnet feltet.

Solberg og Listhaug var ikke alene om å strø om seg med godord tirsdag. I nærmere 40 år har konsernsjef Eldar Sætre jobbet i først Statoil og nå Equinor. Han er ikke i tvil om rangeringen av begivenheter i karrieren.

– Dette er det største jeg har vært med på. Gullfaks var stort, men dette er større. Johan Sverdrup et var et overraskende funn. Dette har vært den store overraskelsen for industrien, sier Sætre.

Eldar Sætre er blitt 63 år. Spekulasjonene om når han vil gå av som konsernsjef har gått lenge. Men tirsdag håpet Sætre at han får bli med på nye funn.

– Jeg håper å få være på nye åpninger, sier han.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug og Equinor sjef Eldar Sætre tar av seg vernedraktene på Johan Sverdrup-feltet.
Olje- og energiminister Sylvi Listhaug og Equinor sjef Eldar Sætre tar av seg vernedraktene på Johan Sverdrup-feltet. (Foto: Tommy Ellingsen)

Lover nye arealer

Åpningen av Sverdrup kommer dagen etter at Equinor og resten av norsk oljebransje la frem nye planer for videre elektrifisering av norsk sokkel. Johan Sverdrup er allerede elektrifisert. Olje- og energiminister Sylvi Listhaug lover at hun fortsatt skal jobbe for nye leteareal slik at nye funn kan finnes og bygges ut.

– Ja, så lenge Fremskrittspartiet er i regjering, vil vi jobbe for langsiktige stabile rammevilkår. Og jeg skal gjøre det jeg kan for næringen slik at de har nye letearealer. Vi skal gjøre det vi kan for å finne nye Johan Sverdrup-felt, sier hun.

– Vil du bli en kontroversiell statsråd?

– Jeg kommer til å bli en minister som står på for å få forklare hvorfor det er viktig at vi produserer olje og gass. Det er viktig også for klimagassutslippene fordi vi produserer renere, sier hun.

Manet til edruelighet

Statsminister Erna Solberg manet i går til edruelighet i diskusjonene om fremtiden til oljeindustrien i et klimaperspektiv.

– Jeg mener det viktigste vi gjør, er å ha en edruelig samtale om hvordan det internasjonale klimaarbeidet er gjort. Så gjør Norge kjempemye på dette området. Vi gjør mye for å stagge etterspørselssiden, og samtidig er det viktig at vi produserer olje med minst mulig utslipp, sier Solberg.

– Jeg savner litt av den forståelsen at vi må jobbe med hvordan vi løser problemer og får teknologi og økonomiske systemer som løser utfordringene, istedenfor å si at vi bare skal kutte. Det å la være å ha oljenæringen betyr en betydelig nedskalering av velferdssamfunnet.

– Er det mangel på forståelse eller naivitet fra dem som vil sette en sluttdato for oljeindustrien?

– Jeg vil ikke stemple noen som naive. Jeg forstår engasjementet. Men vi må forstå sammenhengene, sier Solberg

– Som politikere må vi jobbe med helheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.