Olje- og energiminister Terje Søviknes slo an en offensiv tone da han innledet Statoils høstkonferanse i Det norske teateret tirsdag morgen. I salen satt flere hundre av de viktigste spillerne i norsk oljebransje og flere inviterte utenlandske gjester. Temaet var globale energitrender, men Søviknes gjøv likevel rett løs på den norske diskusjonen om problemfeltet Goliat i Barentshavet.

– Lønnsomheten av Goliat er interessant i seg selv, men den er totalt irrelevant for å bestemme om oljeaktivitet i Barentshavet er lønnsomt eller ikke, sa Søviknes fra scenen.

– Hvert felt må vurderes separat - kalkulasjonene må gjøres utfra ressursene i det enkelte felt, utbyggingskostnader og et anslag på oljeprisen i levetiden, sa Søviknes.

Selv er han under politisk press for å ha oppgitt for optimistiske lønnsomhetstall for Goliat til Stortinget som svar på et spørsmål fra SV. Søviknes gjentar i stedet at lønnsomhetsvurderinger egentlig ikke er myndighetenes hovedansvar.

– Det er ingen grunn til å tro at ikke markedet tar tilstrekkelig høyde for risikoen, sier Søviknes, og mente det ikke er departementet som kan være overdommer for investeringsbeslutninger.

– Og ikke for den del stortingsrepresentanter, miljøaktivister eller mediekommentatorer heller, sier han

Søviknes sier at departementet ikke har som mål å gjøre lønnsomhetsvurderinger på løpende basis gjennom et felts levetid, men han lover likevel et oppdatert Goliat-regnestykke til Stortinget. Etter innlegget sier ministeren til DN at han forventer å presentere et oppdatert lønnsomhetsanslag neste uke.

Tirsdag var både IEA-sjef Fatih Birol, GEs digitaliseringstopp William Ruh og Statoil-sjef Eldar Sætre på scenen i Det norske teateret. Det som kan krype og gå i norsk oljeverden var samlet da Statoil inviterte til den årlige høstkonferansen. (Vilkår)