Onsdag åpnet olje- og energiminister Terje Søviknes et nytt, gedigent datasenter i en nedlagt gruve ved Måløy. Senteret har fått navnet Lefdal Mine og har kostet 250 millioner kroner å etablere i en gammel gruve. Planen er å huse servere for internasjonale datatungvektere, og tilby sikker strømforsyning, effektiv kjøling og et trygt sted. Største investor er den tyske IT-milliardæren Friedhelm Loh, som eier en tredjedel av anlegget.

– Vi får synliggjort for verden at Norge har de absolutt beste forutsetninger for å være vertskap for datasentre av denne typen, sier Søviknes på telefon til DN. 

Han har en egeninteresse av å få etablert ny, kraftkrevende industri av denne typen. På grunn av en gedigen fornybarutbygging stimulert av støtteordninger har Norge et betydelig kraftoverskudd. Over 13 Twh i ny produksjonskapasitet blir etablert under det såkalte sertifikatregimet, tilsvarende rundt ti prosent av Norges årsproduksjon. 

– Vi snakker om samlet sett om at datasentre og transport vil kunne ta 10 Twh de neste årene. Selv med det vil vi ha kraftoverskudd i overskuelig fremtid, sier Søviknes. 

Kraftsug

Lefdal Mine er etablert med en kapasitet på 45 megawatt. Ifølge daglig leder Jørn Skaane tilsvarer det kraftforbruket i en middels norsk by. Enn så lenge er bare rundt ti prosent av kapasiteten leid ut. 

– Vi lanserte en kunde i dag som tar 4 megawatt alene, sier Skaane på telefon etter åpningsseremonien med hundre gjester. 

Kunden er et sveitsisk foretak ved navn Fortuitus. Ifølge Skaane er et av de store fortrinnene med anlegget at man kan tilby kjøling basert på kaldt norsk, sjøvann. Den nyskapende løsningen skal være betydelig mer effektiv enn konvensjonell luftkjøling, og er blitt støttet av norske myndigheter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.