Siden oljeeliten sist møttes i Sandefjord har oljeprisen mer en doblet seg. Ifjor var oljeprisen på bunn med 27 dollar fatet. I dag noteres nordsjøolje til over 56 dollar fatet. Det gjør noe med humøret til de fremmøtte i Sandefjord. 

- Vi ser tendenser til bedring, sa tidligere Statoil-sjef Harald Norvik da han åpnet konferansen.

Føleri og følelser

- Mulighetene er fortsatt store, fortsatte den nye olje- og energiministeren Terje Søviknes.

Før han hamret løs på det han mente var en debatt som ikke er preget av fakta.

- Det er for mye føleri og følelser, sa Søviknes.

Han kalte seg en ukuelig optimist og mente at frykten for at oljen skal bli liggende i bakken som ikke basert på fakta.

- Slik er det ikke , heller ikke i et klimaperspektiv, sa Søviknes og pekte på at klimamålene i må jobbes i tett samarbeid med oljenæringen.

- Norsk olje og gass spiller en hovedrolle om miljøbevegelsen vil det eller ikke, sa Søviknes.

Nye tildelinger

Og smilene i salen på Park Hotel i Sandefjord ble ikke mindre da olje- og energiminister Terje Søviknes, som departementet har for vane, kom med  en ny tildeling av forhåndsdefinerte områder, såkalt tfo.

- Jeg er glad og stolt for å kunne tilby nye utvinningstillatelser, sa Søviknes.

56 nye utvinningstillatelser kommer med hovedvekt sør på sokkelen. De 56 utvinningstillatelsene fordeler seg på Nordsjøen (36), Norskehavet (17) og Barentshavet (3). Totalt 33 selskaper søkte på utvinningstillatelser i TFO 2016. 29 ulike selskaper får tilbud om andeler i en eller flere utvinningstillatelser, og 17 av disse selskapene får tilbud om operatørskap.

Vil ha sterkt Statoil

Og mer vil komme.

- Vi har startet arbeidet med 24.runde, sa Søviknes og sa seg fornøyd med interessen for runden som vil bli endelig utlyst før sommeren.

Tildelingene kommer i kjølvannet av at departementet godkjente utbyggingsplaner for to felt i Nordsjøen, Utgard og Byrding. Planlagte investeringskostnader for Utgard er 3,5 milliarder kroner og rundt én milliard for Byrding. Utgard er et gass- og kondensatfelt på både norsk og britisk sokkel i Nordsjøen. Olje- og gassfeltet Byrding ligger nord for Troll-feltet.

I talen i Sandefjord gikk Søviknes også i rette med dem som mener at Statoil har fått en for dominerende rolle på norsk sokkel. Statoil har fått 29 tildelinger i denne runden.

- Uten et aktivt Statoil blir det lavere verdiskapning og mindre aktivitet, sa Søviknes(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.