I 1991 var prisen per kilowattime i et litium-ion-batteri om lag 62 500 kroner. Tredve år senere koster det knapt 1500 kroner å lagre den samme energimengden i dem.

Det viser en stor gjennomgang gjort av nettstedet Our World in Data.

Utviklingen de siste årene viser at prisen på et litium-ion-batteri har falt med 18,9 prosent hver gang lagringskapasiteten har doblet seg.

Det er nesten den samme utviklingen som for solceller, og utgjør et enormt fremskritt for teknologi som driver det grønne skiftet.

2,5 mill. for en Nissan Leaf

Nettstedet illustrerer utviklingen med to av vår tids mest populære elbiler. Nissan Leaf og Tesla.

I 1991 ville batteriet på en Nissan Leafs billigste modell, med en batterikapasitet på 40 kilowattime, kostet 2,5 millioner kroner.

For Tesla Model S 75D, med en batterikapasitet på 75 kilowattime, ville prisen vært 4,7 millioner kroner.

Billigere, kraftigere og lettere

Batteriene er ikke bare blitt billigere og kraftigere, de er også blitt lettere. Ifølge Our World in Data kunne får man nå lagret nesten fire ganger så mye energi per liter batteri som i 1991.

Jo lettere de blir, desto mer sannsynlig blir det at de kan benyttes i for eksempel utbredt el-fly-trafikk.

Det er lite som tyder på at utviklingen er i ferd med å avta. På bare et halvt år har det internasjonale energibyrået IEA oppjustert prognosene for sol- og vindkraft i verden med 25 prosent.

I mai i år var 60 prosent av nybilsalget i Norge elbiler. En tilsvarende andel av norske ferierende sier at de vurderer å feriere med elbilen. Store bilprodusenter vil i løpet av få år fase ut fossilbiler.

I 2018 kostet elbilbatteriet i en Nissan Leaf drøyt 60 000 kroner. Det er vanskelig å spå hva det vil koste om 30 år, utover at det trolig vil være billigere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.